Politiek

Toch stemfraude rondom strijd Marcouch-Baâdoud

24-01-2014 14:51

Tijdens de verkiezing om het leiderschap van de PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is wel degelijk stemfraude gepleegd. Dat stelt oud-PvdA Slotervaart-voorzitter Hans Aertsen.  Een onderzoekscommissie van de PvdA concludeerde eerder dat er geen onregelmatigheden plaatsvonden rondom de leiderschapsstrijd tussen Ahmed Marcouch en Achmed Baâdoud eind 2009. Electronische stemkastjes waren plotsklaps verdwenen, ook hadden PvdA’ers meerdere stemkastjes volgens Aertsen. Hij zegt dat in de biografie over Marcouch die ThePostOnline in delen publiceert.

PvdA-commissie: geen onregelmatigheden

April 2010 werd door het partijbestuur een commissie ingesteld onder leiding van voormalig Amsterdams wethouder Walter Etty om de onregelmatigheden uit te zoeken. De conclusie van de commissie Etty was op 22 juni dat er geen sprake was van ‘onregelmatigheden’.

‘Dat hele onderzoek rammelde aan alle kanten’

Voormalig Slotervaart-voorzitter Hans Aertsen vind die uitkomst bizar. “Ik heb Walter Etty verteld over de fraude met de stemkasten en ook over die ronselpraktijken en die betalingen. Maar hij heeft dat allemaal niet onderzocht. Dat waren volgens Etty ‘alleen maar insinuaties’. Maar hij heeft gewoon niets onderzocht. Ik heb zelf vastgesteld dat er acht stemgerechtigde leden in de pauze waren vertrokken en dat die kastjes niet waren ingeleverd. Dat moet toch voldoende aanleiding zijn om het te onderzoeken. Dat hele onderzoek rammelde aan alle kanten.”

Terwijl Marcouch in de twee eerdere stemrondes steeds precies 88 stemmen haalde en dus een zeer stabiele aanhang leek te hebben, kreeg hij in de derde 83 en won kandidaat Baâdoud met 90 stemmen. In plaats van 176 uitgebrachte stemmen in de eerste twee rondes, waren er nu nog maar 173 stemmers, althans stemkasten. Drie stemgerechtigden of stemkasten waren kennelijk in de ether opgelost.

Lees ook

Stemmen geronseld tegen lijsttrekkerschap Marcouch

Zege van de democratie, deel 2 van 2