Politiek

Stemmen geronseld tegen lijsttrekkerschap Marcouch

22-01-2014 14:55

Tegenstanders van Ahmed Marcouch hebben eind 2009 stemmen geronseld om te voorkomen dat hij lijsttrekker zou worden van de PvdA in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. In de periode september tot en met oktober van 2009 werden 45 nieuwe leden geregistreerd. Volgens het partijbureau van de PvdA bleek de contributie voor twintig van die nieuwe Marokkaanse leden in één keer via een contante storting op een postkantoor betaald te zijn. Dat zegt de toenmalige voorzitter van de PvdA-afdeling Slotervaart Hans Aertsen in de biografie over Marcouch die ThePostOnline in delen publiceert.

Partijbureau vond het reglementair in orde

Aertsen constateerde later ook dat de 45 nieuwe Marokkaanse leden maar één kwartaal lid waren gebleven, met uitzondering van twee leden. “Dat is het vierde opmerkelijk feit. Waarom word je voor slechts drie maanden lid van een partij? Het is natuurlijk ook evident dat een blok van 45 stemmen doorslaggevend kan zijn, als er op de avond van de beslissende stemming 176 PvdA-leden komen opdagen” zegt hij tegen auteur Paul Andersson Toussaint. “Ook dat is uniek. Bij een contante betaling is het natuurlijk onmogelijk om te achterhalen wie de contributie betaald heeft. Maar het PvdA-partijbureau vond dat er reglementair niks mis mee was.”

Een Marokkaanse zakenman met veel geld

Andersson Toussaint schrijft: “De lidmaatschapsgelden van de nieuwe Marokkaanse leden werden gefourneerd door ‘een Marokkaanse zakenman met veel geld, afkomstig uit Nieuw-West,’ zoals mijn anonieme Marokkaanse zegsman het vaag formuleerde. ‘Geld speelde geen rol. Ze probeerden deze Marokkaanse aspirant-leden over te halen met de bekende argumenten: “Je weet toch dat Marcouch tegen ons Marokkanen is en voor de joden, de Hollanders en de homo’s?” Kortom, alles werd uit de kast getrokken om te voorkomen dat Marcouch lijsttrekker zou worden en weer zou terug komen als bestuurder. Ik vond dat het echt niet kon. Dit zijn bananenrepubliekpraktijken. Je koopt gewoon vijftig stemmen en zorgt dat een bepaalde kandidaat wint. Heel gevaarlijk, want zo krijgen we een pseudo-democratie.'”

Marcouch verloor in december 2009 met enkele stemmen verschil van Achmed Baâdoud, die sinds het voorjaar van 2010 stadsdeelvoorzitter is van Nieuw-West.

Lees ook

Bestuurder in Slotervaart, deel 2 van 2

dossier_marcouch_530