Politiek

Op Campagne: De voortdurende zoektocht naar lokaal politiek talent

08-01-2014 15:27

Het is druk in De Bolder in Monnickendam. In de bar zitten tientallen ouderen koffie te drinken en in de grote zaal worden voorbereidingen getroffen om te gaan bridgen. Op de achtergrond klinkt een dameskoortje. ‘Waar zitten we?’ vraagt de afdelingsvoorzitter aan de barjongen. De zaal van de kinderopvang lijkt beschikbaar, maar blijkt gereserveerd door de postzegelverzamelaars. Er zit niets anders op dan te vergaderen in een kleine, benauwde ruimte.

Bij GroenLinks Waterland is iedereen aan de late kant. Uiteindelijk zijn er achttien personen aanwezig en zijn er nog maar twee stoelen leeg. Ook vol maakt de zaal een desolate indruk. De zaal heeft een puntdak met schrootjes, witte wanden, een whiteboard en gele tafels. In de hoek staan lege dozen voor kerstpakketten en aan de achterkant is een raam met een gordijn ervoor. Het raam kijkt uit op een kantoortje. De sfeer is er niet minder om.

Achttien aanwezigen

De afdelingsvoorzitter heet ons welkom en er volgt een voorstelrondje. Veel huidige en oude raadsleden en duo-raadsleden zijn gekomen, evenals afdelingsbestuurders, een oud-wethouder, twee nieuwe leden en enkele leden die niet actief willen worden. Ook zijn twee niet-leden aangeschoven. “We gaan niet anders doen omdat er iemand van de pers aanwezig is”, zegt de voorzitter lachend. Het belangrijkste agendapunt: de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

De voorzitter van de kandidatencommissie neemt het woord. Er was een commissie van drie personen die geprobeerd heeft een goede lijst samen te stellen. Er is gezocht naar evenwichtigheid, een mix van jong en oud, man en vrouw. Belangrijk is ook dat alle kernen van de gemeente Waterland vertegenwoordigd zijn. Dat is helaas niet gelukt: Zuiderwoude en Uitdam missen. Ook is in de top van de lijst gekeken naar een spreiding van kwaliteiten en of men kan samenwerken. “We moeten elkaar natuurlijk niet de tent uitvechten”, grapt de voorzitter.

Ervaring

De lijst is lang: 38 kandidaten uit een gemeente van 17.000 inwoners. Er staan 13 personen op de lijst die geen lid zijn, al zijn twee van hen sinds de lijst is uitgekomen alsnog lid geworden. Bij de lijst is niet nagedacht wie er eventueel wethouder kan worden. De lijst bevat veel ervaring: de top drie bezet de huidige drie GroenLinks-zetels in de gemeenteraad. Twee van hen beginnen aan hun derde en daarom laatste termijn. Dat is de regel van GroenLinks en dat blijft het uitgangspunt, aldus de voorzitter.

De eerste tien plaatsen worden per kandidaat vastgesteld. Laura Bromet wil lijsttrekker worden, net als de vorige keer. Ze hoopt bekend te zijn in de gemeente en te fungeren als een echte stemmentrekker. Na de landelijke puinhoop bij GroenLinks vroeg ze zich af of ze wel door moest gaan, maar dat wil ze na enig nadenken toch wel. Er volgt luid applaus en Laura krijgt bloemen.

De nummer vier wil graag op plaats twee. Hij “kijkt naar de politieke realiteit” en denkt op plaats vier niet verkiesbaar te zijn. Behalve dat hij “geen academicus” is, heeft hij geen redenen om hoger op de lijst te komen. De voorzitter heeft speciaal stembriefjes meegenomen om de stemming in goede banen te leiden. De zestien leden stemmen op rommelige wijze wie er op plaats twee komt. Bij plaats drie gebeurt hetzelfde. De lijst blijft zoals die is: nummer vier blijft vier. De rest van de lijst wordt eveneens ongewijzigd aangenomen, al meldt zich op de valreep een 39ste kandidaat aan.

Lessen

Wat kunnen we leren van de kandidaatstelling van GroenLinks Waterland? De kandidatenlijst wordt door een klein groepje mensen bepaald en een nog kleinere commissie is in dat proces leidend. De lijst is lang, maar hooguit vijf mensen willen echt raadslid worden. De nummer zes is nieuw en onervaren. Ze rekent erop dat ze niet in de raad komt. Van de kanshebbers is niemand echt nieuw. Zij zijn al duo-raadslid of hebben ooit een raadslid tijdelijk vervangen. GroenLinks Waterland lijkt een baken van stabiliteit en ervaring.

Maar al deze ervaring van oudgedienden maskeert een probleem: hoeveel mensen willen nog in een gemeenteraad plaatsnemen? Als de eerste twee kandidaten in 2018 opstappen, is er opeens veel ruimte voor ‘nieuw talent’. De voorzitter van de kandidatencommissie stelt voor om een jaar na de verkiezingen te beginnen met de gesprekken voor de opvolging. Hij weet uit ervaring dat dat hard nodig is.

Chris Aalberts volgt vier lokale politici tijdens hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Eerdere afleveringen uit deze serie vind je hier. Beeld: GroenLinks-fractie Waterland door Marijke Bresser.