Politiek

SP wil excuses, D66 onderzoek

04-12-2013 11:46

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil van premier Rutte weten waarom er een omslag is gekomen in de kwestie De Roy van Zuydewijn. “Wat was de ommezwaai? Waarom is er nu meer openheid gekomen?” Daranaast wil Van Raak weten of Rutte van plan is excuses aan te bieden. “De Roy van Zuydewijn heeft gelijk gekregen dat Bernhard achter de kwestie zat.”

Pechtold wil onderzoek

Jeroen Recourt (PvdA) zei: “Eén norm staat voorop: burgers in Nederland bepalen niet waar geheime diensten of politie onderzoek naar doet. Ook niet als zij lid zijn van de koninklijke familie. D66-leider Alexander Pechtold wil weten op wat voor manier de familie De Roy van Zuydewijn precies onderzocht is. Pechtold wil daarnaast een onderzoek naar de kwestie door bijvoorbeeld de CTIVD.

VVD, PVV en CDA zwijgen

VVD en CDA zwegen over de kwestie, de PVV doet niet mee aan het debat. Het zwijgen van die eerste twee is te verklaren: er zit nu een VVD-minister aan het roer, zijn voorganger was van CDA-huize. Dat de PVV niet meedoet aan het debat is welopmerkelijk: de afgelopen jaren pleitte de partij consequent voor het verlagen van de kosten van het koninklijk huis.

Zuydewijn

Rutte spot De Roy van Zuydewijn voor de Tweede Kamer

 

Lees ook

Prins Bernhard opdrachtgever onderzoek De Roy van Zuydewijn

De Roy van Zuydewijn voor dummies