Politiek

PvdA-wethouder Istha: ‘PvdA-elite wil mij weg hebben’

04-12-2013 11:28

Groninger PvdA-wethouder Dig Istha is boos op zijn eigen partij. Die maakte afgelopen week bekend dat er na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 geen plek meer is voor Istha als wethouder in de stad Groningen. Wel werden twee andere PvdA’ers als kandidaat-wethouder benoemd. Volgens Istha slaan ze een paar stappen over, zo zegt hij in gesprek met OOG TV.

‘Zijn er wethoudersverkiezingen?’

“Zijn er wethoudersverkiezingen of gemeenteraadsverkiezingen? Normaal gesproken gaat een partij eerst een goede campagne draaien en misschien een goede uitslag neerzetten. Dán ga je kijken of je in het college kan komen, misschien met één of twee mensen. Dán ga je kijken wat voor portefeuilles je krijgt en dán ga je de goede mensen zoeken. Maar hier gaat het precies andersom. Kijk, hier zijn onze twee wethouders, alsof het een automatisme is dat de PvdA in het volgende college weer met twee wethouders mag komen. Ik denk dat dat arrogantie is waar de mensen in Groningen genoeg van hebben. Je moet je bescheiden opstellen en niet van te voren al zeggen: kijk eens, hier zijn onze twee wethouders.”

Lokale PvdA-elite

“De lokale PvdA-elite wil geen verandering of vernieuwing en daarom moet ik weg. Ik ga nu campagne voeren. Niemand pakt mij dit plezier af. Ik weet dat er in Groningen een hoop leden zijn die wel verandering en vernieuwing willen.”

Een opmerkelijke gang van zaken. Istha werd anderhalf jaar geleden door de landelijke partijtop naar Groningen gestuurd om de rust en eenheid te herstellen binnen de Groningse PvdA. Het hele gesprek ziet u in onderstaande video.

Raadsleden vs. gedeputeerde

Ook verderop in de provincie lopen niet alle PvdA-leden in dezelfde pas. Lokale PvdA-raadsleden van vijf verschillende gemeenten hebben zich tegen PvdA-gedeputeerde Moorlag gekeerd inzake windmolens langs de N33.