Politiek

Verbod op godslastering nu echt geschrapt

03-12-2013 14:45

Het verbod op godslastering is opgeheven. De Senaat stemde met 49 stemmen voor en 21 stemmen tegen het schrappen van het verbod op godslastering. Maar de Eerste Kamer had er wel moeite mee. De Senatoren zijn in de bres gesprongen voor mensen die zich gekwetst voelen als hun geloof beledigd wordt.

Ze roepen het kabinet op te onderzoeken of aanpassing van een ander artikel uit het Wetboek van Strafrecht, 137, “genoegzame bescherming” kan bieden aan deze groep. Een motie daartoe is aanvaard.

Tot nog toe is ‘smalende godslastering’ volgens artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht verboden. SP en D66 hebben in de Tweede Kamer het initiatief genomen voor afschaffing van deze bepaling. De partijen vinden dat godslastering niet in het strafrecht thuishoort. Hun voorstel werd in de Tweede Kamer met ruime meerderheid aangenomen.

Anp

Reacties (live updates)

Reactie van de Bond tegen het Vloeken:

“Wij hebben kennis genomen van het besluit deze wet af te schaffen. Het is natuurlijk jammer want er ging een mooi signaal uit van deze wet. Maar wij beseffen ons terdege dat dit een dode wet was die niet helemaal meer in deze tijd past.

“Wij hopen wel dat het afschaffen van deze wet niet wordt opgevat als recht om extra te kwetsen en beledigen of vloeken.

“Natuurlijk is er nu een risico dat er meer en meer gevloekt zal gaan worden. Wat dat betreft zijn we ook zeker een pleitgrond kwijt. Maar we moeten niet vergeten dat onze Bond tegen het vloeken al bestaat sinds 1917. De wet tegen smalende godslastering kwam er pas in de jaren dertig, dus wij zeggen dat we teruggaan naar waar we vandaan zijn gekomen.

“Het belangrijkste blijft echter: dat de wet tegen godslastering is afgeschaft, betekent natuurlijk niet God zelf is afgeschaft!”

Reactie van Theodor Holman, professioneel godslasteraar:

“Het is natuurlijk verrukkelijk dat die wet er niet meer is, maar ik maak mij ernstige zorgen. Nu willen ze dus artikel 147 weer gaan oppoetsen. Het feit dat partijen als PvdA, SP en D66 dit prima vinden geeft wel aan dat we van het probleem met godslastering nog niet zijn verlost. Het tekent bovendien de lafheid van deze, eigenlijk seculiere, partijen.

“Maar we zullen van dit probleem nooit helemaal afkomen vrees ik. Je hebt toch te maken met christelijke partijen die hun ‘democratie’ altijd laten inkleuren door hun religie. Daardoor zal volledige vrijheid van meningsuiting in Nederland nooit mogelijk zijn.

“Eigenlijk ben ik dus helemaal niet zo blij. Het is gewoon weer bedroevend allemaal wat er gebeurt.”

Reactie op Twitter, godslastermedium bij uitstek:

Roel Kuiper, senator ChristenUnie (via website ChristenUnie):

“Ik zie niet in welke bijdrage het schrappen levert aan het onderlinge respect, erkenning van elkaars waardigheid, een klimaat waarin we elkaar proberen vast te houden in plaats van te beschimpen.”

Gerard Reve, dode schrijver, moest zich ooit voor godslastering verantwoorden bij de rechter:

“Als God zich opnieuw in Levende Stof gevangen geeft, zal hij als ezel terugkeren, hoogstens in staat een paar lettergrepen te formuleren, miskend en verguisd en geranseld, maar ik zal hem begrijpen en meteen met hem naar bed gaan, maar ik doe zwachtels om zijn hoefjes, dat ik niet te veel schrammen krijg als hij spartelt bij het klaarkomen.”

“En God Zelf zou bij mij langs komen in de gedaante van een éénjarige, muisgrijze ezel en voor de deur staan en aanbellen en zeggen: ‘Gerard, dat boek van je – weet je dat ik bij sommige stukken gehuild heb?’ ‘Mijn Heer en mijn God! Geloofd weze Uw Naam tot in alle Eeuwigheid! Ik houd zo verschrikkelijk veel van U’, zou ik proberen te zeggen, maar halverwege zou ik al in janken uitbarsten, en Hem beginnen te kussen en naar binnen trekken, en na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen, zou ik Hem drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezitten, en daarna een present-eksemplaar geven, niet gebrocheerd, maar gebonden – niet dat gierige en benauwde – met de opdracht: ‘Voor De Oneindige. Zonder Woorden’.”