Politiek

Hooijmaijers (VVD) drie jaar de cel in

03-12-2013 14:26

Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is dinsdag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3 jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in in geschrifte. Het is de tweede VVD’er in korte tijd die wordt veroordeeld tot een celstraf. Hooijmaijers zegt in hoger beroep te gaan.

‘Ik heb niets gedaan’

Het Openbaar Ministerie had 4 jaar cel tegen de Hooijmaijers (52) geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat op een enkel punt vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging volgde. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak. Voor de uitspraak zei Hooijmaijers tegen RTV Noord-Holland “Ik heb niets gedaan, dus ik ben vol vertrouwen.”

‘Dit is een politiek proces’

Begin november deze maand zei Hooijmaijers terecht te zijn gekomen in een politiek proces. “Dit is deels een politiek proces. Dat is de enige manier waarop ik dit kan uitleggen. Toen ik werd opgepakt, stond al vast hoe het zat. Maar ik gun het ze niet mezelf van een brug af te rijden. Ik blijf ze achtervolgen. Ik blijf strijden voor mijn recht.” Toen bleek dat de voormalig provinciebestuurder door het strafproces en beslagleggingen financieel nagenoeg aan de grond zit.

Hooijmaijers heeft altijd ontkend dat hij zich aan enig misdrijf heeft schuldig gemaakt en noemt de zaak onder meer een ‘politieke afrekening’ en een ‘persoonlijke hetze’. Volgens de rechtbank is daar geen sprake van.

Wéér een VVD’er de cel in

Oud VVD-Statenlid Berthold Ziengs hoorde in september dat hij 22 maanden de gevangenis in moet vanwege witwassen, belastingfraude en vervalsing van facturen.

Lees ook

Ik heb niets gedaan, dus ik ben vol vertrouwen.

OM eist vier jaar tegen gevallen VVD’er Hooijmaijers