Politiek

Echte nette mensen keuren geweld tegen verslaggevers af

21-11-2013 14:40

Nette mensen kijken niet naar Pownews. In hun ogen zul je daar alleen maar reportages zien over seks, het bevredigen van onderbuikgevoelens en een strontvervelende Rutger Castricum die mensen loopt te sarren. Geen programma dus voor welopgevoede mensen. Aldus de nette mensen zelf.

Maar misschien had ik ‘nette’ mensen moeten schrijven. Want niet iedere Pownews-kijker is een rechtse schreeuwlelijk en een onfatsoenlijke hork. Het programma heeft een zekere amusementswaarde. Zolang je Pownews niet te serieus neemt en ook andere nieuwsmedia tot je neemt is het een aardig programma. Al zal Rutger Castricum voor veel mensen vervelend blijven.

Geweld wordt toegejuicht

Bij Pownews waardeer ik vooral Danny Ghosen. Danny is een lefgozertje maar hij heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het door links zo bejubelde Occupy niet alleen uit idealisten bestaat, maar ook malloten. Ook levert hij goed werk bij de aanpak van aso-diplomaten die denken dat de parkeerregels voor diplomaten niet gelden. Die aanpak moest hij gisteren bekopen met een flink pak rammel door personeel van de Angolese ambassade.

En nu komt het merkwaardige gedrag bij al die ‘nette’ mensen weer aan het licht. Het slaan van medewerkers van Powned wordt juist toegejuicht. Is dat netjes? Uiteraard niet maar de ‘nette’ mensen zijn dan ook helemaal niet netjes.

Roze Khmer

Deze mensen frequenteren waarschijnlijk vooral websites waar Pownews standaard wordt omschreven als de “Roze Khmer” (een grove verwijzing naar de Rode Khmer, een misdadig regime dat verantwoordelijk is voor miljoenen doden) of Pownews medewerkers rustig met SA’ers, SS’ers en andere Nazi’s worden vergeleken.

De haat en minachting voor Pownews steekt men dan ook niet onder stoelen of banken. De vreugde over het geweld tegen Danny Ghosen was daarom groot in deze kringen. Zo groot zelfs dat veel ‘nette’ mensen vonden dat ze hun vreugde via Twitter en Facebook met de wereld moeten delen.

Sociale gerechtigheid

Deze ‘nette’ mensen winden zich graag op over niet bestaand racisme (Zwarte Piet, de grappen van Daphne Bunskoek, Jack Spijkerman en Gordon) en het regeringsbeleid. Zij zien zichzelf dan ook als voorvechters van sociale gerechtigheid en vrije meningsuiting. Maar iedereen die niet denkt zoals zij denken maken ze ondertussen uit voor alles wat mooi en lelijk is. Werk je dan ook nog eens voor de ‘verkeerde’ omroep dan ben je natuurlijk helemaal vogelvrij.

De ‘nette’ mensen zijn niet netjes. Integendeel. Ze zijn schijnheilig en hypocriet. Ze doen alsof ze zich opwinden over van alles en nog wat omdat ze graag laten zien hoe ‘sociaal’ ze zijn. Maar de maatschappij bestaat ook uit Pownews, en hun kijkers of leden. Om daarover van achter je computer wat hatelijks te schrijven maakt je niet bepaald netjes.

Practice what you preech

Ga maar langs de deuren als lid van ee politieke partij of maatschappelijke organisatie. Plaats een column of opinie-artikel in de krant. Praat met mensen en probeer hun problemen op te lossen. Maar ga niet blij tweeten als een verslaggever klappen krijgt en maak niet iedereen uit voor racist alleen omdat iemand niet de ‘juiste’ mening heeft.

Nette mensen lachen niet om geweld tegen verslaggevers. Echte nette mensen slaan niet. Worden ze ontfatsoenlijk behandeld dan blijven ze fatsoenlijk en als er geweld wordt gebruikt dan keuren nette mensen dat af.

Wie dat niet snapt zou er goed aan doen om zich eens heel diep te schamen. Netjes zijn is nou eenmaal een kwestie van practice what you preach.

@deradema