Politiek

Rechter moet uitspraak doen over conflict Merkies-Spekman

19-11-2013 20:06

De PvdA en Europarlementariër Judith Merkies zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict op te lossen. De rechtbank in Amsterdam had hen daar tot dinsdagmiddag 17 uur de tijd voor gegeven. Ze zijn er niet uitgekomen meldt een woordvoerder van de partij aan het ANP. Ondertussen blijven vragen van ThePostOnline over delegatieleider Berman onbeantwoord. Berman heeft toegegeven óók in Brussel te wonen én de dagvergoeding te incasseren.

PvdA wacht nu uitspraak rechter af

Het PvdA-bestuur wacht nu de uitspraak van de kortgedingrechter op 29 november met vertrouwen tegemoet, aldus de zegsman. Merkies eiste in het kort geding eerherstel, nadat Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Merkies mocht mede daarom niet meedoen aan de interne verkiezing voor een nieuwe Europese lijsttrekker binnen de PvdA. Een andere reden is dat ze geen teamspeler zou zijn.

De advocaat van de PvdA betoogde in het kort geding dat Merkies de dagvergoedingen die ze kreeg wilde houden en dat ze verschillende keren probeerde om die aan te wenden voor een woning in Nederland of voor een extra medewerker. Terwijl daar andere budgetten voor zijn, aldus de PvdA. De rechter riep vervolgens de PvdA en Merkies op het eerst eens te worden over de feiten in de kwestie. Dat is dus niet gelukt.

Interne afspraak

Het conflict rond de onkosten draait om een interne afspraak binnen de PvdA, dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten. Volgens die berekening kreeg Merkies van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug. Spekman stelt dat het geld weliswaar is teruggestort, maar dat dat wel 4 jaar heeft geduurd.

Delegatieleider Berman krijgt óók dagvergoeding

Thijs Berman die de Europese PvdA-fractie leidt, krijgt ook een dagvergoeding terwijl hij in Brussel woont. Tegen de VPRO zei hij eerder dat dat met zijn privé-situatie heeft te maken. Berman ligt in scheiding nadat hij een relatie kreeg met zijn voorlichtster. Als woonplaats geeft Berman bij de partij een appartement in Parijs op, maar hij woont met zijn vriendin samen in Brussel. Daarvoor woonde hij met zijn soon- to- be ex-vrouw in Genève.

Bronnen in Brussel zeggen dat Berman sinds deze zomer samenwoont in Brussel. De commissie die onderzoek deed naar de dagvergoedingen van onder meer Merkies richtte zich echter op de periode tot 2012. Vragen van ThePostOnline aan het PvdA- partijbureau over de kwestie zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven.

Lees ook

PvdA-commissielid verwijt Spekman vuil spel in zaak-Merkies

PvdA-troubles: Merkies is ‘moe en verdrietig’

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies (deel 2)