Politiek

OM eist vier jaar tegen gevallen VVD’er Hooijmaijers

18-11-2013 13:08

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet 4 jaar de cel in. Dat vindt de officier van justitie, die zijn eis maandag uitsprak voor de rechtbank in Haarlem.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is bewezen dat Hooijmaijers (52) zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, het witwassen van 491.000 euro en valsheid in geschrifte, in de periode tussen 2004 en 2009. Hij was toen achtereenvolgens lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het onderzoek naar de handel en wandel van de voormalige provinciebestuurder duurde meer dan drie jaar.

‘Dit is een politiek proces’

Begin november deze maand zei Hooijmaijers terecht te zijn gekomen in een politiek proces. “Dit is deels een politiek proces. Dat is de enige manier waarop ik dit kan uitleggen. Toen ik werd opgepakt, stond al vast hoe het zat. Maar ik gun het ze niet mezelf van een brug af te rijden. Ik blijf ze achtervolgen. Ik blijf strijden voor mijn recht.” Toen bleek dat de voormalig provinciebestuurder door het strafproces en beslagleggingen financieel nagenoeg aan de grond zit.

Koken voor oudjes

Volgens Hooijmaijers ondervindt zowel hij als zijn echtgenote veel last van hun naamsbekendheid. “Ik grijp aan wat ik kan. Ik kook voor oudjes in de buurt en doe voor 40 euro per keer mee aan marktonderzoeken. Maar zodra ze weten wie je bent, halveren ze het bedrag of sturen ze je weg.”