Politiek

Kritiek PVV op Vestia-commissaris Van der Vlist (PvdA)

14-11-2013 17:43

Rumoer rondom Vestia-commisaris Hans van der Vlist (PvdA). PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil opheldering van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) over de benoeming van Van der Vlist. De oud-Secretaris-Generaal van het ministerie van VROM is namelijk ook commissaris bij Slibverwerkingsbedrijf Noord-Brabant (SNB). Ook bij dit voormalige overheidsorgaan werd een soortgelijke verzekering afgesloten als bij Vestia met fatale gevolgen, zoals in de zomer van 2012 werd onthuld. Van der Vlist is er sinds 2011 voorzitter van de raad van commissarissen.

90 miljoen euro in het rood

Fritsma sloeg aan toen hij vanmorgen het interview met financieel-journalist Roel Janssen op ThePostOnline las. Fritsma zegt tegen ThePostOnline: “Hoe is het mogelijk dat iemand die zich zelf aan wanbeleid en geldverkwisting rond derivaten schuldig heeft gemaakt in de gelegenheid is gesteld om zaken in goede banen te leiden bij een bedrijf waar precies hetzelfde is gebeurd?” SNB stak zes jaar geleden 270 miljoen euro in Duitse kredietverzekeringen en staat nu vermoedelijk 90 miljoen euro in het rood. Van der Vlist is sinds september vorig jaar commissaris bij de geplaagde woningcorporatie Vestia.

‘PvdA- baantjesdraaimolen’

Fritsma wil dat Blok er zorg voor draagt dat commissarissen bij woningcorporaties ‘deskundigen zijn die meer geloofwaardig zijn om de belangen van huurders te verdedigen dan alle graaiers uit de PvdA- baantjesdraaimolen als Van der Vlist’. Het Kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat Van der Vlist medeverantwoordelijk is voor ‘veel derivatenellende’ bij SNB en nu bij Vestia juist soortgelijke misstanden moet wegwerken. Het lijkt Fritsma logischer dat deze klus wordt gedaan door commissarissen die schone handen hebben in plaats van door probleemveroorzakers zelf.

Lees ook

Roel Janssen: ‘Waarom zitten Vestia-bestuurders niet zes jaar vast?”