Politiek

Marine Le Pen ontmoet Geert Wilders

13-11-2013 15:24

De voorzitter van het Franse Front National, Marine Le Pen, doet een dagje Den Haag. Wilders kijkt uit naar samenwerking met eurosceptische partijen uit andere landen, zoals het Vlaams Belang en de Italiaanse Lega Nord. Partijen als deze zouden volgens hem in de toekomst samen een sterk anti-blok kunnen vormen in het Europees Parlement. Woesndag gaven ze samen een persconferentie.

Volgens Wilders woensdagmiddag is de samenwerking met de eurokritische partij Front National ‘het begin van de bevrijding van de politieke elite en van het monster uit Brussel”. De twee partijen willen er samen voor zorgen dat landen zelf weer mogen besluiten over hun grenzen, hun geld en hun wetten in plaats van Brussel, aldus Wilders.

Wilders Le PenHij denkt dat de PVV-kiezers de samenwerking ‘een geweldig initiatief’ zullen vinden. “We zijn niet alleen ergens tegen, maar zoeken ook in positieve zin naar partners.” Wilders zei in het Europarlement te streven naar een zo groot mogelijke fractie, die zich optimaal tegen de macht van Brussel kan verzetten.

Le Pen zei dat het doel van de samenwerking met Wilders is om de vrijheid en soevereiniteit van de lidstaten terug te halen uit Brussel. Ze zei gelukkig te zijn met de samenwerking met de PVV. Le Pen onderstreepte haar democratische uitgangspunten. Ze voorspelde dat de EU, net als alle grote rijken uit het verleden, in elkaar zal storten. Het is zaak daarop voorbereid te zijn, zei ze. Ze wil via een referendum de Franse bevolking vragen om uit de EU te stappen.

Over oprichter Jean-Marie Le Pen van Front National, de vader van Marine, zei Wilders dat hij het niet eens is met alles wat die gezegd heeft. Maar hij onderstreepte dat Marine nu de partij leidt. Jean-Marie Le Pen staat bekend om zijn antisemitisme en noemde de concentratiekampen ,,een detail van de geschiedenis”. “Dat zijn uitspraken die ik natuurlijk verwerp”, zei Wilders. “Maar ik heb te maken met mevrouw Le Pen.” Ook zij heeft afstand genomen van de gewraakte worden van haar vader, onderstreepte Wilders. Jean-Marie Le pen zit in het Europees Parlement en is ook kandidaat voor de Europese verkiezingen volgend jaar.

Marine Le Pen verklaarde nog ‘niets tegen Israël’ te hebben. Ze vergeleek haar eigen opvattingen met die van de vroegere Franse president Charles de Gaulle.

Lees ook

Samenwerking tussen Wilders en Le Pen is niet genoeg

PVV-stemmers positief over samenwerking met Marine Le Pen

Het ‘miezerige mannetje’ had wel een punt