Politiek

Afschaffen die Zwarte Piet! Of toch niet?

13-10-2013 16:01

Morgen doen we het gewoon: we schaffen Zwarte Piet af. Weg met die achterlijke racistische traditie! Al die pakjes bij het vuil; schmink en schoenpoets door de goot; nieuwe liedjes; en natuurlijk ook stoppen met Zwarte Piet in Sinterklaasfilms en tv-series. Tegen overmorgen is er een Zwarte Piet-vrij Nederland. Hoe ziet dat Nederland er uit? 

Een bepaald segment van de Nederlanders, de progressieven, is natuurlijk blij, heel blij zelfs. Zwarte Nederlanders hoeven eindelijk niet meer jaarlijks openlijk geconfronteerd te worden met een vernederende karikatuur. Tegelijkertijd zijn er vele Nederlanders die niet blij zijn en het gevoel hebben dat zij een stukje cultuur op moeten geven.

Een overwinning voor anti-racisme?

Het afschaffen van Zwarte Piet lijkt op het eerste gezicht een overwinning, maar er is een wereld na Zwarte Piet. In tegenstelling tot wat de progressieve Nederlander denkt is Nederland overmorgen zelfs niet één stap dichterbij een racismevrij Nederland.

Sterker nog, het heeft een stap in de andere richting gezet. Niet honderden, niet duizenden, niet honderdduizenden, maar miljoenen, blanke Nederlanders hebben het gevoel dat hun cultuur afgepakt wordt – en aangezien Zwarte Piet niet een natuurlijke dood is gestorven, maar werkelijk is afgeschaft hebben zij daar ook wel een beetje gelijk in. Het afschaffen van Zwarte Piet is een geschenk gebleken van progressief Nederland aan de heer Wilders die meer kiezers en meer feitelijke onderbouwing voor zijn standpunten heeft.

Negerzoenen

Denkt u dat dit een ridicuul scenario is progressieve Nederlander? Denkt u dat de afschaffing van Zwarte Piet meer tolerantie teweeg zal brengen?

Herinner u eens wat er gebeurd is sinds 2006 toen de negerzoen omgetoverd werd tot de chocoladezoen. Is Nederland noembaar minder racistisch geworden sindsdien? Neen, het is zelfs racistischer geworden. Om maar twee voorbeelden te noemen: zeven jaar geleden was er nog geen partij die tot etnische registratie oproept en ook dreef het Nederlandse asielbeleid mensen nog niet systematisch tot zelfmoord.

Wat heeft het wel tot gevolg gehad? Een gevoel bij de blanke Nederlander dat er een taboe gecreëerd wordt rondom het uitten van de eigen Nederlandse cultuur. Het is uiteraard niet zo dat dit allemaal een gevolg is van de naamsverandering van de Negerzoen, maar wel dat die naamsverandering niets heeft kunnen doen om het tij te keren.

Zwarte Piet zonder Racisme

Progressief Nederland moet beseffen dat de huidige strategie (pleiten voor afschaffing) contraproductief is. Er zijn twee alternatieven: culturele onderwerpen laten voor wat zij zijn en enkel nog socio-economisch racisme aan kaarten óf zich inzetten voor minder ingrijpende veranderingen.

Wat zou die tweede optie in de praktijk inhouden? In verhouding tot Sinterklaas worden Zwarte Pieten vaak gekenmerkt door anonimiteit – er zijn een paar bekende Pieten, maar de meeste zijn dat niet. Door het aantal Pieten te beperken zou de relatie van Sinterklaas tot Zwarte Piet persoonlijker, en dus gelijker gemaakt kunnen worden.

Te paard

Ook het feit dat het Sinterklaas is die, zelfs op het dak, te paard gaat terwijl Zwarte Piet altijd moet lopen suggereert een machtsverschil. Dit is zelfs nog simpeler op te lossen: laat Zwarte Pieten bewust vaker op paarden rijden naast de Sint.

Het is maar suggestie en hoe u zich ook tegenover Zwarte Piet voelt, progressieve Nederlander, het is te hopen dat u inziet dat de huidige houding racisme juist aanwakkert. Misschien zelfs dat u nu zelfs liever aanpassing boven afschaffing verkiest en op die manier kan bouwen aan een racismevrij Nederland waar Zwarte Piet lekker kan strooien.