Politiek

Onduidelijkheid over 1,8 miljard euro uitgekeerde toeslagen

06-10-2013 17:26

Zorgwekkend staatje ons toegezonden door CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij had staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) bevraagd over toeslagen (zorg, huur, kinderopvang en kindgebonden budget) uitgekeerd tussen 2008 en 2012. Wat blijkt? Over de jaren 2008, 2009 en 2010 weet de Belastingdienst nog niet of ruim 1,8 miljard euro terecht is uitbetaald. De Belastingdienst is nog in volle gang de toeslagen over 2012 te controleren en ook qua 2011 kan de dienst op de coulance van Omtzigt rekenen maar over de achterstand in de overige jaren is Omtzigt ontstemd. “De balans is zoek”, zegt Omtzigt zondagmiddag tegen ThePostOnline.

Eerst het staatje

Staatje

Hoe nu verder?

Omtzigt verwacht actie van het ministerie. “De Belastingdienst heeft acht weken de tijd om te controleren of iemand een zorgverzekering heeft voordat een zorgtoeslag uitbetaald wordt. Een apotheek kan dat in één minuut dus dat moet de Belastingdienst ook lukken.”

‘Maatregelen te stringent’

Op Prinsjesdag kwam Weekers met een wetsvoorstel om toeslagenfraude te voorkomen. Omtzigt vindt die maatregelen te stringent. Zo gaat de termijn voor toekenning naar 13  tot 26 weken en mag de burger geen bezwaar meer maken tegen een negatieve beslissing. Wie een fout maakt krijgt vijf jaar geen voorschot-toeslagen meer. Bij twijfel aan het adres worden de toeslagen direct stopgezet. Omtzigt: “Vooral bij de kinderopvangtoeslag zijn deze maatregelen heel erg heftig. Je kunt dus 6 maanden geen toeslag krijgen, al doe je de aanvraag de dag voordat je de kinderen voor het eerst naar de kinderopvang brengt.”

Weekers had de Kamer overigens een brief toegezegd over de kwestie waar later over gedebatteerd zou worden. Omtzigt: “Om dan vervolgens een wetsvoorstel te sturen is wel heel erg voortvarend.”

‘De balans is zoek’

Volgens Omtzigt staat er in de plannen heel veel over welke straffen goedwillende en kwaadwillende burgers kunnen krijgen maar niets over de verbeteringen bij de Belastingdienst zélf. Omtzigt: “De balans is zoek en niet zo’n klein beetje ook.” Maar is die hardere aanpak van de Belastingdienst niet juist een pré in de strijd tegen toeslagenfraude? Omtzigt: “Nou nee, deze benadering is veel te eenzijdig. Goedwillenden die een fout maken gaan nu ook aangepakt worden. Ik zou veel liever zien dat de Belastingdienst zélf ook aan de slag gaat. Door aanvragen sneller te behandelen en beter te controleren. En dus niet alles op het bordje van de welwillende belastingplichtige leggen. Ik ben voor harde straffen maar doe dat dan goed, raak hen die de boel tillen.”

Lees ook

Beantwoording Kamervragen door Weekers (PDF)