Politiek

Coalitie steekt hand uit, oppositie neemt ‘m aan

26-09-2013 20:36

Het was VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra die donderdagavond tijdens  de Algemene Politieke Beschouwingen ruimhartig zijn hand uitstak naar de oppositie. Nu ja, minus PVV, SP en de Partij voor de Dieren dan, voorlopig zullen deze drie partijen hun woensdag ingediende motie van wantrouwen krijgen nagedragen.

Constructieve partijen mogen meedoen

Zijlstra nodigde de ‘constructieve’ oppositiepartijen uit om te onderhandelen over aanpassingen van de kabinetsplannen voor volgend jaar. Hij benadrukte dat hij bereid is concessies te doen, ‘want uiteindelijk zijn besluiten nodig’. “We moeten dit doen door zo snel mogelijk om een tafel te gaan zitten. Ik verwacht niet dat u bij het kruisje tekent, maar ik ga ervan uit dat u niet verwacht dat wij bij uw kruisje tekenen. De waarheid zal ergens in het midden komen te liggen.”

Pechtold gelooft niet in allemansvrienden

D66-leider Alexander Pechtold voelt daar wel voor maar wil meer: een brief van het Kabinet waarin staat op welke punten het bereid is de kabinetsplannen voor volgend jaar aan te passen. Pechtold riep premier Mark Rutte op een keuze te maken tussen de polder en de politiek:

Wie allemansvriend wil zijn, is aan het eind van de dag niemands vriend

Sociale partners gooien kont tegen de krib

Spannend, want werkgevers en werknemers lieten op dat moment aan NRC Handelsblad weten dat er geen sprake van kan zijn dat er opnieuw onderhandeld gaat worden over het Sociaal Akkoord.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak op zijn beurt uit dat dat akkoord wat hem betreft overeind blijft staan. Ook wees hij op de inschatting van premier Mark Rutte dat er weinig mogelijkheden zijn om met vakbonden en werkgevers overeenstemming te bereiken over een snellere aanpassing WW en ontslagrecht.