Politiek

SGP-vrouw toch niet op kieslijst Haarlemmermeer

24-09-2013 14:07

Esther Grisnich, een 24-jarige studente International Administration, is gisteravond niet op de SGP-lijst in de Haarlemmermeer geplaatst. Grisnich, die wilde meedingen naar een plekje op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, werd tot haar verbazing niet gekozen. ‘Ik ben hier teleurgesteld over. Dit is niet eens een persoonlijk verlies, maar vooral heel jammer voor de partij’, zegt ze tegen ThePostOnline

Grisnich is de tweede vrouw in de geschiedenis van de conservatief-christelijke partij die zich beschikbaar wilde stellen als volksvertegenwoordiger. Eerder plaatste Lilian Janse zich op de kandidatenlijst in Vlissingen, nadat er zich geen enkele man had aangediend.

Nederig blijven

Grisnich werd eerder deze maand gevraagd te overwegen zich te kandideren, nadat ze in een radiouitzending van BNN had aangegeven wel interesse te hebben in plek in de gemeenteraad mits ze gevraagd zou worden. ‘Ik zou het zelf nooit hebben voorgesteld gezien de gemoederen ten aanzien het vrouwenstandpunt in de partij. Je moet nederig zijn hè.’

Niettemin wilde de studente toch een gooi doen, nadat ze positieve signalen kreeg van enkele bestuursleden binnen het district Haarlemmermeer. ‘Ze polsten me over een mogelijke kandidatuur’, zegt ze.

Hoofddorp

Toen Grisnich de kandidatenlijst gisteravond tijdens een bijeenkomst in Hoofddorp onder ogen kreeg, constateerde de bijna afgestudeerde studente dat er wederom alleen mannen op de lijst figureerden. ‘Mijn kandidatuur zou een mooie kroon hebben betekend op de nieuwe richting die de partij was ingeslagen’, zegt ze.

De Staatskundige Gereformeerde Partij verbood vrouwen lange tijd een vertegenwoordigende rol te vervullen in de partijgelederen, maar moest dit programmapunt opgeven, nadat de Hoge Raad bepaalde dat deze clausule in strijd was met enkele beginselen in de grondwet.

De Banier

De partij schrapte de clausule, zij het niet van harte. In een recent interview met De Banier, het partijblad van de SGP, zegt partijvoorzitter H.F. Van Leeuwen dat hij van partijleden loyale uitvoering verwacht ten aanzien van het strikte vrouwenstandpunt zoals die nog altijd staat beschreven in het beginselprogramma. Van Leeuwen ageerde in het vraaggesprek in verdekte termen tegen Janse’s kandidaatstelling in Vlissingen.

‘De kiesvereniging in Vlissingen heeft een besluit genomen dat formeel past in het reglement. Tegelijkertijd kan niet worden ontkend dat het niet spoort met de tekst van het beginselprogramma. Het hoofdbestuur blijft zich inzetten voor inhoudelijk draagvlak voor het beginselprogramma’, waarschuwde Van Leeuwen potentieel geïnteresseerde dames.

‘Pijnlijk’

Grisnich is verbaasd dat ze gisteravond geen verklaring heeft gekregen waarom ze is gepasseerd. ‘Het kan niet zo zijn dat alle mannen beter zijn dan ik. Dat is arrogant’, stelt ze. ‘De SGP levert honderden raadsleden. Daar zou er toch echt wel eentje geschikt zijn van het vrouwelijke geslacht?’

Aanvankelijk had Grisnich goede hoop op een plekje op de kandidatenlijst, ondanks dat ze besefte dat haar kandidatuur ‘pijnlijk’ zou zijn voor de ‘conservatieve krachten’ binnen de SGP. In de Haarlemmermeer zijn de Staatkundige Gereformeerden een lijstverbinding aangegaan met de ChristenUnie, een partij waar wèl vrouwen actief mogen zijn. ‘Toen ik gisteravond aankwam, zag ik dat de lijst – gek genoeg – al was vastgesteld. Kennelijk was ik al afgevallen’, zegt ze