Politiek

D66: legaliseren softdrugs levert 300 miljoen op

24-09-2013 13:13

Met update – D66 wil softdrugs legaliseren om de begroting gezonder te maken. De maatregel moet 300 miljoen euro opleveren aan onder meer accijnzen en een besparing op criminaliteitsbestrijding. Volgens de partij is het softdrugsbeleid van de overheid niet ‘effectief’ en werkt het ook nog ‘averechts’.

Geen 6 maar 4 miljard bezuinigen

Dat staat in de alternatieve begroting van de partij genaamd Vertrouwen en duidelijkheid. D66 wil in 2013 geen zes maar vier miljard euro bezuinigen. Daardoor kunnen ambtenaren en onderwijzend personeel in 2014 wat extra’s krijgen en komt er 800 miljoen beschikbaar voor lastenverlichting. In een interview met de Persdienst van Wegener zegt D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold dat hij op langere termijn wel 6 miljard zal bezuinigen, zoals Brussel eist. Volgend jaar opnieuw de lasten verzwaren, zoals het kabinet doet, is volgens hem niet verantwoord. ” Wij willen het evenwicht bewaren, geen sprintje naar de 6 miljard.”

Hoe zit het dan met de Europese begrotingsregels?

Het begrotingstekort komt in de tegenbegroting van D66 uit op 3,6 procent in 2014. Het Centraal Planbureau heeft dat berekend. Dat tekort is 0,3 procent meer dan in de plannen van het kabinet.

Pechtold is er echter van overtuigd dat eurocommissaris Olli Rehn (Begroting) het D66-pakket zal accepteren, zei hij dinsdag in een toelichting op de tegenbegroting. Daarin wordt volgens hem voldaan aan de eis van de eurocommissaris om sneller te hervormen en om te investeren in zaken als onderwijs.

Lees ook

Legaliseren wiet geeft boost aan economie

Update 14.45 uur –  De JOVD en JD, VVD- en D66-jongeren, bepleiten ook legalisering van softdrugs.