Politiek

IOC; D66 wil opheldering over rol koning bij benoeming Eurlings

05-09-2013 12:02

Dat koning Willem-Alexander KLM-topman Camiel Eurlings onder zware druk heeft gezet hem op te volgen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is niet in goede aarde gevallen bij D66. Kamerlid Pia Dijkstra zegt tegen ThePostOnline dat ze opheldering wil. “Ik wil helder hebben dat als de koning iets zegt over de Olympische Spelen, het in lijn is met het Kabinetsbeleid”

Afgelopen weekeinde publiceerde NRC Handelsblad een reconstructie over hoe de koning Eurlings parachuteerde als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Daaruit bleek dat de koning gebrand was op Eurlings onder meer vanwege zijn leeftijd: jong genoeg om zich te kunnen inzetten de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Willem-Alexander wilde niet dat André Bolhuis – de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF – hem zou opvolgen.

Kabinet wil Spelen niet naar Nederland halen

Het kabinet Rutte II besloot vorig jaar echter dat Nederland geen inspanningen zal verrichten de Spelen naar Nederland te halen.

In het Regeerakkoord staat:

Het binnenhalen en organiseren van de Olympische Spelen brengt echter veel financiële risico’s met zich mee. Hiervoor is weinig draagvlak in de samenleving in een tijd van crisis en bezuinigingen. We onderschrijven de ambitie om de Nederlandse sport op Olympisch niveau te brengen, zonder de Olympische Spelen naar Nederland te willen halen.

Willem-Alexander zette desondanks door en uiteindelijk werd in juli bekend dat Eurlings de koning opvolgt als IOC-lid.

Ministeriële verantwoordelijkheid

D66-Kamerlid Dijkstra heeft vragen bij de gang van zaken en wil opheldering van minister van Sport Edith Schippers (VVD). Zou de koning een geheime agenda hebben om de Spelen alsnog naar Nederland te halen in 2028? Dijkstra: “Dat weet ik niet. Maar de reconstructie van NRC roept vragen op. Hij heeft zich als kroonprins ingezet voor de kandidatuur van Eurlings. Ik ben erg benieuwd hoe dat zit qua ministeriële verantwoordelijkheid. In hoeverre was de minister betrokken bij deze zaak, was ze op de hoogte?”

Is de koning voldoende doordrongen van kabinetsbeleid?

Daarnaast vraagt Dijkstra zich af of koning Willem-Alexander voldoende doordrongen is van het kabinetsbeleid inzake de Olympische Spelen. Dijkstra: “Ik wil helder hebben dat als de koning iets zegt over de Olympische Spelen, het in lijn is met het Kabinetsbeleid. En dat is: geen inspanningen om de Spelen naar Nederland te halen. Daar moet geen frictie tussen zitten.”

Daarnaast wil Dijkstra van Schippers weten welke rol in het vervolg is weggelegd voor de koning bij een eventuele toekomstige lobby om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Wordt vervolgd dus.