Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Politiek

Moslim Broederschap, Egypte en Nederland

'Het lijkt een georganiseerde pogrom op christenen'

Afgelopen maandag vond er een hoorzitting plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer over de situatie van kopten en andere christenen in Egypte. Naast een aantal parlementariƫrs (onder wie initiatiefnemer Joƫl Voordewind van de ChristenUnie) waren er ook deskundigen en vertegenwoordigers van verschillende belanghebbende organisaties aanwezig. Aanleiding: de aanhoudende verontrustende berichten over het aanvallen, plunderen en in brand steken van christelijke gebouwen zoals scholen, kerken en weeshuizen, maar ook winkels van christenen. Het lijkt een georganiseerde pogrom sinds het Egyptische leger vorige week woensdag met grof geweld de sit-in van de Moslim Broederschap op het plein voor de Rabaa moskee beƫindigde.

Voor kopten in Egypte was het bestaan al lang niet echt gemakkelijk. Als je slechts zoā€™n 10 procent uitmaakt van een bevolking die steeds islamitischer wordt, kan het leven niet elke dag rozengeur en maneschijn zijn.

Moslim Broederschap

Maar de situatie is beduidend nijpender geworden nadat de Moslim Broederschap in de persoon van Morsi de presidentsverkiezingen in 2012 heeft gewonnen. Hij deed dat in de tweede ronde, met nog geen 4 procent meer stemmen dan de enige overgebleven tegenkandidaat Shafiq. Morsi kreeg nipt het voordeel van de twijfel aangezien Shafiq een representant van het zojuist met veel moeite verdreven Mubarakregime was. Het was voor velen a choice between the devil and the deep blue sea, zoals de Engelsen een onmogelijke keuze beschrijven.

Dit opgeteld bij de verhalen dat de Moslim Broederschap stemmen heeft gekocht (met brood, geld, beloftes en dreigementen) en dat vrouwen en christenen zijn verhinderd om hun stem uit te brengen, geeft te denken over het democratisch gehalte van Morsiā€™s presidentschap.

Bergafwaarts

Hoe dan ook, Morsi kreeg de macht en sindsdien is het met de positie en rechten van vrouwen, seculieren en religieuze minderheden in Egypte bergafwaarts gegaan. En dat geldt dus ook voor de kopten en andere christenen. Daar hebben we al die tijd trouwens maar bitter weinig over gehoord, want onze minister van Buitenlandse Zaken Timmermans was niet de enige die over Egypte sprak als ā€œeen jonge democratieā€.

En alle berichten over toenemend (seksueel) geweld tegen vrouwen en religieuze minderheden, maar ook Morsiā€™s pogingen om de grondwet buiten werking te stellen, het voorstel om de huwbare leeftijd voor meisjes naar negen(!) jaar te verlagen alsmede het verbod op vrouwenbesnijdenis op te heffenā€¦ ik heb er de Nederlandse policor en ā€œlekker naĆÆeveā€ twitteraars en opiniemakers niet of nauwelijks over gehoord. Terwijl ze zich wel vanaf het begin af aan met alle macht tegen de militaire machtsovername van 3 juli hebben gekeerd. DƬe was ineens niet democratisch. Mede namens de vrouwen, de christenen en de seculieren: dank je de koekoek!

CDA-light

Voor diegenen die de ontwikkelingen zonder roze Arabische Lente-bril hebben gevolgd en vooral met een kritische blik gericht op de stappen die Morsi zette, was het allang duidelijk. De situatie werd onhoudbaar, omdat Egypte zich onder leiding van Morsi in sneltreinvaart richting een islamistische staat begaf. Voor de Moslim Broederschap is de democratie immers een trein, niet het doel.

De dragers van de Egyptische revolutie van begin 2011 voelden zich aan alle kanten vernacheld, om het zo maar eens uit te drukken. De Moslim Broederschap had namelijk in eerste instantie niet eens deelgenomen aan de massademonstraties tegen Mubarak. Pas toen het overduidelijk werd dat Mubarak aan het kortste eind zou trekken en de heetste kastanjes uit het vuur waren gehaald door anderen heeft de Moslim Broederschap Ć¼berhaupt van zich laten horen. En omdat de oppositie een bijeen geraapt zooitje was en de Moslim Broederschap geen CDA-light is, zoals menigeen in onze platte polder nog steeds wil (doen) geloven, maar een strikt hiĆ«rarchische, goed geoliede organisatie -je zou het zelfs een sekte kunnen noemen- was het voor de Moslim Broederschap een koud kunstje om de revolutie te kapen.

Islamistische agenda

Het volk heeft Mubarak afgezet met de steun van het leger en een jaar later heeft het volk Morsi en de Moslim Broederschap afgezet met de steun van het leger. Morsi heeft tot het laatste toe overleg en compromis met de oppositie afgewezen. Zelfs met het ultimatum dat het leger hem stelde begin juli.

Morsi heeft in de nacht daaraan voorafgaand zelfs gespeecht over bloed en leven geven voor de legitimiteit van zijn presidentschap en zijn volgelingen opgeroepen hetzelfde te doen. De Moslim Broederschap is namelijk niet gericht op overleg, wil geen rechten waarborgen voor minderheden. De Moslim Broederschap wil macht om zijn islamistische agenda uit te voeren. En als het niet via de stembus en onder het mom van democratie kan, dan maar met geweld.

Elforkani

Tijdens de hoorzitting van afgelopen maandag was ook imam Elforkani aanwezig van het Contactorgaan Moslims en Overheid CMO). Hij vond het nodig om te verklaren dat geweld tegen christenen en kopten onislamitisch is. Een volstrekt gratuite opmerking voor de Nederlandse bĆ¼hne, want wat hebben de slachtoffers van het sektarisch geweld in Egypte daaraan? Het zijn toch echt moslims die daar brand stichten, vernielen, plunderenā€¦ of ben ik nou gek?

Maar helemaal verbazingwekkend vind ik het dat Elforkani, lid van diezelfde Moslim Broederschap die in Egypte het leven van kopten tot een hel maakt, woordvoerder is van het CMO en als zodanig twaalf islamitische koepelorganisaties en 380 moskeeƫn vertegenwoordigt in een hoorzitting van ons democratisch verkozen parlement.

Wie is hier nou gek geworden?

@MajaMischke ligt de rest van de middag op de bank. Even bijkomen van al die krankzinnige toestanden.

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.