Politiek

Samsom heeft ‘geen spijt’ van gezinsimago

19-08-2013 16:31

Het was een mooi en verwarrend moment tijdens de afgelopen verkiezingscampagne. Niet CDA-lijsttrekker Buma, maar PvdA-jeune premier Diederik Samsom was de gezinsman tijdens de electorale wedloop. 

Terwijl de voorman van CDA-gezinspartij vrouw en kinderen naar eigen zeggen ‘bewust’ buiten de campagne hield, figureerde het gezin Samsom in Amerikaanse aandoende campagnespotjes. Samsom’s gehandicapte dochter Benthe en zijn vrouw Tineke kwamen prominent in beeld in het propaganda-materiaal der sociaal-democraten.

Buma

Het verschil met Buma was groot. De christen-democraat werd in een CDA-verkiezingsclip neergezet als een hardwerkende huisvader die s’ avonds in zijn eentje de tafel dekt en met een doekje de kruimels van tafel veegt.

Tegenover deze site maakte Buma een opmerking over de afwezigheid van vrouw en kinderen in het verkiezingsfilmpje: ‘Door dit werk hebben mijn vrouw en kinderen al genoeg last van mijn werk. Ik ben weinig thuis, mijn privacy is bovendien ondergeschikt in deze baan. Mijn gezin heeft niet voor deze job gekozen dus dan moet ik ook respecteren dat ze een eigen leven leiden, en niet in beeld willen.’

Diederik Samsom maakte vandaag bekend te gaan scheiden. Normaal gesproken zouden alleen de privé-pagina’s aandacht besteden aan deze echtelijke crash, maar sinds hij zijn gezinsleven een politieke lading gaf is deze huwelijksbreuk groot Haags nieuws.

Beschaamd bellen

‘We doen er niet moeilijk over. What you see is what you get bij Diederik’, zegt zijn woordvoerder Saar van Bueren tegen ThePostOnline. ‘Dus, ja, dit is nieuws. We bevestigen dat hij gaat scheiden.’ Ze gniffelt enigszins: ‘ Wel leuk om te zien dat de gegoede journalistiek een beetje beschaamd opbelt en zegt dat ze het niet leuk vindt, maar er toch aandacht aan moet besteden.’

De ‘gegoede pers’ (NRC.nl) bracht het nieuws vandaag als eerste. Samsom woont gescheiden van zijn vrouw en resideert inmiddels in een nieuwe woning in Leiden, vlakbij het gezin dat hij heeft verlaten.

Buitenechtelijke affaire

Op internet, de dorpspomp voor verongelijkte betweters, werd de suggestie gewekt dat Samsom een buitenechtelijke affaire was gestart, onder meer met zijn niet oncharmante woordvoerder Saar van Bueren. Om voor deze stelling enige onderbouwing te vinden werden er ANP foto’s getoond waarop de twee in elkaars gezelschap verkeren. Weer lacht ze: ‘Over het hoe en waarom doen we geen mededelingen’, zegt ze.

Okee, eentje dan: ‘D’r zijn géén anderen in het spel. Dat mag je wel weten.’

Respect

Was het niet verstandiger geweest om misschien iets minder prominent met zijn gezin in beeld te komen? ‘Nee, we hebben er geen spijt van. Soms lopen zaken anders dan gepland. We zijn hier open over. Als je met je gezin in de openbaarheid komt, kan dit het gevolg zijn’, zegt Van Bueren.

Buma heeft nog niet gereageerd op de echtelijke breuk van zijn politieke opponent. Eerder zei de CDA-voorman over de gezinspropaganda van Samsom tegen ThePostOnline: ‘Ik respecteer dat iedere politicus op zijn eigen manier uitvoering probeert te geven aan het vertellen van zijn boodschap.’