Politiek

Hollywood veroordeelt Erdogan

26-07-2013 10:37

Hollywood-sterren en kunstenaars hebben de handen ineen geslagen door een open brief te schrijven aan de Turkse premier Recep Erdogan. Ze veroordelen het hardhandig neerslaan van de demonstraties op het Taksimplein in Istanboel en in andere Turkse steden vorige maand. De open brief in The Times is onder meer ondertekend door Sean Penn, Ben Kingsley en Susan Sarandon. Ook regisseur David Lynch heeft getekend.

Dictatoriaal bewind

In de brief beschuldigen ze Erdogan van een ‘dictatoriaal bewind’, wijzen ze hem er op dat er in Turkije meer journalisten in de gevangenis zitten dan in Iran en China en veroordelen ze de dood van vijf demonstranten.  Ook vergelijken de wereldsterren de tegendemonstraties waartoe Erdogan opriep met de Nazi-demonstraties in Neurenberg tijdens het Derde Rijk.

CDA wil opheldering van Timmermans

Ondertussen wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de gebeurtenissen in Turkije. Timmermans weigerde vorige maand tijdens een bezoek aan het land een protest te laten horen bij de Turkse regering. Wel belde hij met zijn Turkse evenknie.

Met een kluitje in het riet?

Omtzigt wil nu weten hoe het staat met het Turkse onderzoek naar het gewelddadig optreden tegen de demonstranten. Volgens Omtzigt lijkt niemand ‘het geweld van de autoriteiten, de doden, de gewonden, het excessieve gebruik van traangas of de waterkanonnen met chemicaliën te onderzoeken. Daarom de kernvraag: wordt NL of de EU met een kluitje in het riet gestuurd of niet?’