Politiek

CDA-raadslid krijgt werkstraf voor mishandeling

19-07-2013 17:04

Politiek in Limburg. je zou er een boek over kunnen schrijven. Corruptie, zelfmoordbedreigingen, dubieuze declaraties en gepruts. Na VVD en PVV is het nu eens de beurt aan de christen-democraten. Want CDA-raadslid en oud-judoka Julien Penders uit Susteren is vrijdag veroordeeld tot 120 uur werkstraf omdat hij eind 2011 een cafébezoeker een schedelbreuk heeft geslagen. Tegen hem was 3 jaar celstraf, waarvan 16 maanden voorwaardelijk geëist.

De rechter komt tot een lagere straf omdat er volgens hem geen bewijs is voor de zwaarste beschuldiging: zware mishandeling. Wel weegt mee dat de man raadslid is. “Juist als volksvertegenwoordiger zou hij letterlijk het goede voorbeeld moeten geven. Gewelddadig gedrag past daar op geen enkele manier bij.’’

Raadslid ontkent nog steeds…

Het raadslid was die avond met dispuutgenoten in het café in Maastricht. Hij ontkent dat hij heeft geslagen, maar hij werd herkend door medewerkers van de kroeg. Aan het slachtoffer moet hij ruim 3000 euro schadevergoeding betalen. Het slachtoffer moest geopereerd worden en houdt blijvende littekens over aan de mishandeling.

…en kan rekenen op de steun van zijn fractie

Penders blijft met toestemming van zijn fractie gewoon raadslid in de gemeente Echt-Susteren. Fractievoorzitter Peter Cox zegt Penders te geloven als hij zegt dat hij niets gedaan heeft. “We kennen hem niet als vechtersbaas”, zei Cox. “We wachten de uitspraak in hoger beroep af.”