Politiek

Niemand geinteresseerd in voorverkiezingen Amsterdamse PvdA-lijsttrekker

01-07-2013 10:21

De voorverkiezing voor een PvdA-lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam is van de baan. Alleen de huidige PvdA-wethouder Pieter Hilhorst heeft zich gemeld, waardoor de Amsterdammers niet zelf de voorman kunnen kiezen. Dat maakte de partij maandagochtend bekend.

De sociaaldemocraten in de hoofdstad zouden voor het eerst zo’n voorverkiezing houden, evenals Utrecht, Groningen en Zoetermeer. Kandidaten konden zich tot maandagochtend 9 uur melden.

De bedoeling was dat álle Amsterdammers mochten stemmen op een favoriete kandidaat, dus ook de niet-PvdA-leden.

Partijvoorzitter Martijn Kool zei blij te zijn met de 47-jarige Hilhorst, maar had zich ook verheugd op “een mooie strijd waarbij alle Amsterdammers mochten stemmen”.

“Gelukkig is onze enige kandidaat meteen een ijzersterke.”

Hilhorst (voormalig Volkskrant-columnist) volgde ruim een half jaar geleden Lodewijk Asscher op, die naar Den Haag vertrok voor een ministerspost in het kabinet. De wethouder heeft onderwijs, jeugdzorg en financiën onder zijn hoede.

De PvdA’er liet weten dat hij het weliswaar een eer vindt lijsttrekker te zijn, maar een open voorverkiezing ook wel had zien zitten. “Dat is een prachtige manier om meer Amsterdammers en partijleden bij de stad te betrekken.”

Hij gaat er deze zomer voor om alsnog de steun van stadsgenoten te krijgen.