Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: een eigen partij oprichten?

28-06-2013 10:20

Beste Chris,

Vroeger was ik lid van een linkse politieke partij. Ik werd politiek actief en na een paar jaar kwam ik in de gemeenteraad. Maar als je langer in de politiek zit, kom je er steeds meer achter welke standpunten je kunt onderschrijven en welke niet. Na mijn eerste jaar in de gemeenteraad ging het dan ook mis: er ontstonden conflicten omdat ik me niet altijd aan de partijlijn hield of wilde houden. Na een tijdje leidde dat tot een breuk en sindsdien zit ik alleen in de gemeenteraad. Er zijn volgend jaar natuurlijk weer lokale verkiezingen en ik wil graag gemeenteraadslid blijven. Is het slim om een eigen partij te beginnen?

Partij beginnen

Beste partij beginnen,

Uw herwonnen vrijheid bevalt u kennelijk goed, want u kunt nu elk standpunt innemen wat u maar wilt. U hoeft zich niets aan te trekken van het programma waarop u gekozen bent, en dat is misschien ook helemaal niet erg, want kiezers hadden dat programma toch niet gelezen. De meeste kiezers zullen uw oude partij gekozen hebben vanwege haar linkse standpunten. Die standpunten draagt u in de gemeenteraad ongetwijfeld nog steeds uit. Behalve de boze gezichten binnen uw voormalige partij is er nu dus geen probleem, maar dat is niet hetzelfde als toekomstig electoraal succes.

Hoewel lokale partijen populairder zijn dan in het verleden, zijn er veel lokale initiatieven die nooit een zetel halen. Er zijn veel factoren die bepalen of u succes kunt hebben. De meest belangrijke factoren zijn: u moet zichtbaar zijn, een betrouwbaar imago hebben en standpunten hebben die onder een deel van de bevolking leven. Die standpunten moeten uw partij bovendien onderscheiden van politieke tegenstanders.

Huur een student

Als u niet zichtbaar bent, stemt sowieso niemand op u. Als u wel zichtbaar bent, moeten burgers te weten komen waarom ze op u, en niet op uw oud-collega’s zouden moeten stemmen. U zult zich dus moeten onderscheiden van uw concurrenten en standpunten hebben die niet alleen onderscheidend zijn maar ook populair onder een groep burgers die voldoende groot is voor een zetel. Bovendien moeten burgers ook geloven in uw idealisme en uw vermogen om uw standpunten werkelijkheid te laten worden. Dit laatste is moeilijk als u van plan bent zelf een zetel te veroveren en niet aan een serieuze partij bouwt die groter is dan uzelf.

Mijn advies is: huur een student in en laat hem of haar in uw gemeente de straat op gaan met een foto van u en een kort vragenlijstje. De vragen aan burgers zijn: weten ze wie u bent? Herkennen ze u van de foto? Welke karaktereigenschappen dichten ze u toe en vinden ze u betrouwbaar? Welke standpunten schrijven ze aan u toe? In hoeverre denken ze dat andere linkse partijen dezelfde of juist andere standpunten hebben? De uitslag zegt veel over uw mogelijkheden om bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen een deuk in een pakje boter te slaan.

Chris Aalberts beantwoordt elke vrijdagochtend vragen van politici en burgers. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord.