Politiek

Dossier Zuydewijn: SP en D66 willen opheldering over rol prins Bernhard

20-06-2013 14:28

Met updates – Minister-president Mark Rutte (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) moeten duidelijkheid geven over de rol van prins Bernhard in de onderzoeken door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten naar Edwin de Roy van Zuydewijn. SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de kwestie. Premier Rutte ligt onder vuur: “Hoe zou u als lid van de Tweede Kamer hebben geoordeeld over de kwaliteit van uw antwoord op Kamervragen?”

Eerdere beantwoording onvoldoende

Van Raak is getergd door de eerdere beantwoording van de premier en Plasterk op zijn Kamervragen over de rol die prins Bernhard zou hebben gespeeld in de verschillende onderzoeken naar De Roy van Zuydewijn. “Ik vind het een taak van de premier om gedoe te voorkomen. Het niet beantwoorden van Kamervragen leidt juist tot gedoe. Ik vraag de minister-president deze zaak serieus op te nemen. Deze beantwoording is onvoldoende”, zei Van Raak woensdag tegen ThePostOnline.

‘Vijandelijk projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt’

Vandaag voegt Van Raak de daad bij het woord; hij stelt opnieuw Kamervragen. “Hoe zou u als lid van de Tweede Kamer hebben geoordeeld over de kwaliteit van uw antwoord op Kamervragen, zoals ik die heb gesteld”, wil hij weten van de bewindslieden. Daarnaast wil hij dat Rutte en Plasterk ingaan op de opmerkingen van Bernhard zoals opgetekend door Broertjes (die deze herbevestigde aan ThePostOnline). “Wat is uw oordeel over de herbevestiging door toenmalig hoofdredacteur van de Volkskrant Broertjes dat prins Bernhard tegen hem over de heer De Roy van Zuydewijn heeft gezegd: ‘Deze man is een vijandelijk projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt?’”

Ook wil Van Raak weten waarom toenmalig minister-president Balkenende in 2003 niet aan de Tweede Kamer heeft gemeld dat het initiatief voor het BVD-onderzoek naar De Roy van Zuydewijn is uitgegaan van prins Bernhard.

Update 14.40 – Ook D66 wil opheldering over de kwestie. “D66 ondersteunt de pogingen van de SP om meer helderheid te krijgen in deze zaak. We wachten uiteraard de antwoorden op de nieuwe schriftelijke vragen van de SP af, maar helaas weigert de premier steevast schriftelijke vragen hierover afdoende te beantwoorden. D66 zal de eerstvolgende gelegenheid te baat nemen om hem dan maar mondeling tijdens een debat hierover te ondervragen, zodat hij niet zo makkelijk weg kan komen met dergelijke nietszeggende antwoorden. Te denken valt aan de begrotingsbehandeling Algemene Zaken direct na het zomerreces in september”, aldus een woordvoerder tegenover ThePostOnline.

Update vrijdag 6 september – De premier lijkt nu iets minder zeker van zijn zaak dan enkele maanden terug, Hij heeft nóg een maand nodig om de vragen van Ronald van Raak te beantwoorden. “Tijdens de zomerperiode ontbrak de gelegenheid voor een zorgvuldige interdepartementale voorbereiding van de beantwoording. Het streven is erop gericht dat de beantwoording binnen een maand plaatsvindt.”