Politiek

Ook Nederlandse opiniemakers betaald door VS-veiligheidsdiensten

17-06-2013 11:19

De video waarin Edward Snowdon zijn motieven om het PRISM spionage programma van Obama te onthullen bekendmaakte had wel iets verfrissends. Een Amerikaan die een jaarsalaris van een paar ton opgeeft omdat hij gewoon de leugens van zijn eigen overheid niet langer kan verdragen. In Nederland en elders in Europa vind je genoeg opinieschrijvers die Snowdon veroordelen.

Is de bodem van het schandaal in de EU daarmee bereikt? Sommige Europese opinieschrijvers, ook Nederlandse, blijven na elk schandaal de VS verdedigen. Dat gaat over de grens van het toevallige of objectieve.

Hoeveel worden er betaald door de Amerikaanse veiligheidsdienst? Wordt het niet eens tijd dat de opinieredacties vandaag naar enkele ‘collega’s’ kijken en schoon schip maken?

Xi Jinping en Obama

Zaterdag demonstreerden in Hong Kong honderden Chinezen om Snowdon te ondersteunen, zo meldde Reuters via de Britse krant The Guardian. Sommige droegen borden bij zich van de ontmoeting vorige week van de Chinese president Xi Jinping die lachend de hand schud van zijn Amerikaanse collega Obama. Met als koptekst ‘Big brother is watching you’.

Het zou heel goed zijn voor de democratie als er zo snel mogelijk een bandopname vrijkomt van de ongetwijfeld opgenomen gesprekken van deze twee wereldleiders over het onderwerp cyberspionage.

Dat Snowdon in Hong Kong is gaan zitten is niet helemaal een vergissing. In 1997 droeg Groot Brittannië Hong Kong, na een huurperiode van 150 jaar, weer over aan China. De ijzeren dame Margaret Thatcher nam hiertoe het initiatief. In het decennium er voor werd er door de laatste gouverneur nog snel een beperkte vorm van democratie ingevoerd.

Die traditie is dus nog niet zo lang. Dat is anders voor de persvrijheid. De eerste grote Chinese kranten zijn daar in de periode van omwenteling van het laatste Chinese keizerrijk begin twintigste eeuw begonnen en ook nu lukt het de Chinese overheid niet hun eigen traditie van censuur op te dringen aan de vrije volksaard van de mensen van Hong Kong.

EU strijd om privacy

De eenzame strijd die D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld al jaren voert tegen de Europese Commissie om de belangen van ons Europeanen op het gebied van cyberveiligheid en privacy te beschermen, kreeg deze week eindelijk in de plenaire sessies in Straatsburg meer bijval. Ook Judith Sargentini van GroenLinks en het Duitse EP-lid Jan Philipp Albrecht bemoeien zich eindeloos met dit dossier. Maar hoe toevallig is het dat ‘the usual suspects’ van de Nederlandse opinieschrijverij het weer opnemen voor het Amerikaanse beleid?

De Amerikaanse overheid kent al ver voor het Watergateschandaal in 1974, waarna president Nixon vanwege dit afluisterschandaal moest aftreden, een cultus van georganiseerd wantrouwen en het bedonderen van de eigen bevolking. Het is dus alleszins verklaarbaar dat er in de VS zoveel complotaanhangers zijn, soms inderdaad van de wildste theorieën die van geen kant kloppen.

Nederlandse slippendragers VS

De EU heeft met het Echelon-schandaal, waarin alle berichtenverkeer van de Europese Commissie werd afgeluisterd, kennis kunnen maken met de fijne vriendschap van de VS zoals deze werkelijk is. Of het nou om drone-aanvallen gaat, afluisterschandalen, onrechtmatige oorlogen of Guantanamo Bay, sommige opinieschrijvers doen niets anders dan de VS door alle zuidwesterstormen heen steunen, ook als dat dwars tegen de belangen van Nederlandse of Europese burgers in gaat.

Wie is er meer gebaat bij een zo traag mogelijke opbouw van de EU als machtsfactor dan de VS? Wij, de EU landen samen, zijn al lang de grootste economische macht. Wat is er bedreigender voor hun eigen machtspositie als dat ook een politieke macht is, groter dan de VS?

Het kan dus geen kwaad om een aantal journalisten uit de EU, ook Nederlandse, op de loonlijst van de geheime dienst te zetten die af en toe het beleid van de VS wat vergoelijken. Wat zeg ik? Af en toe? Nee, zo vaak mogelijk. Zet maar eens wat opinieschrijvers op een lijn.

Voor een enkeling lijkt dat allemaal iets te toevallig. Ik houd van een zuiver debat en argumentatie, in een democratisch proces zal je daarbij ook moeten accepteren dat sommige meningen lijnrecht tegenover die van jou staan. Behalve als het valsspelers zijn.

U denkt toch niet dat de Amerikaanse overheid zo belangeloos opkomt voor de vrijheid van de wereld in het algemeen en ons Europeanen in het bijzonder maar te braaf is dit soort types te rekruteren?

Sommige hoofdredacties zouden er dus goed aan doen zich eens achter de oren te krabben. De tentakels van de VS zijn zo vervlochten met ons politieke systeem dat nu twee van onze oud presidenten, Lubbers en Van Agt, mogelijk vervolgd zullen worden door het OM omdat ze onthuld hebben dat wij al decennia Amerikaanse kernwapens op ons grondgebied hebben.

God bless America. Ik wuif nog even naar de camera op het alziend oog van mijn laptop.

Mail deze niet door de VS betaalde opinieschrijver: [email protected]

@EgbertBorn