Politiek

D66: hebben uitspraken Lubbers staatsveiligheid geschaad?

11-06-2013 14:23

D66 wil weten of Ruud Lubbers met zijn uitspraken over de aanwezigheid van kernwapens in Volkel de staatsveiligheid heeft geschaad. Minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) houdt de lippen echter stijf op elkaar. Eens in de zoveel tijd wil de Tweede Kamer weten of er atoomwapens liggen op luchtmachtbasis Volkel. “Ook deze regering doet geen uitspraken over een eventuele rol in de kernwapentaak”, zei Hennis tijdens het Vragenuurtje dinsdagmiddag.

Hennis zwijgt over loslippige Lubbers

“Dit raakt aan ons gevoel van nationale veiligheid”, zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma over de uitspraken van ‘de langstzittende premier van na de oorlog’. Hennis liet zich niet uitlokken door de D66’er: “De uitspraken van de heer Lubbers zijn geheel voor zijn rekening. Daar kan ik niet nader op ingaan”, repliceerde Hennis.

Volgens Hennis is kernontwapening nog steeds een doel van het Kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) komt binnenkort met een brief namens het Kabinet. “Ontwapening kan het best worden bereikt door onderhandelingen”, voegde Hennis daar aan toe.

‘Malle dingen, volstrekt zinloos’

Deze week werd bekend dat Ruud Lubbers in een documentaire toegeeft dat er atoomwapens liggen in Volkel. Hij liet weten dat hij verrast was dat ‘die malle dingen daar nog steeds zijn want het is volstrekt zinloos’.

Dubbelrol Frans Timmermans

SP-Kamerlid Harry van Bommel daagde maandag in een interview met ThePostOnline Timmermans uit eindelijk eens opheldering te geven over de atoomwapens. De Obama-regering wil de atoomwapens uit begin jaren zestig moderniseren. Van Bommel is bang dat Nederland daarna nooit meer van de kernbommen afkomt. Timmermans was als Kamerlid altijd voorstander van openbaarmaking van de ligging van de kernwapens.