Politiek

CDA’er Oskam blijft wrijven in shisha/sisa-vlek

30-05-2013 10:41

Met update – Het was dinsdag tijdens het vragenuurtje al snel duidelijk dat CDA-Kamerlid Peter Oskam het onderscheid niet wist te maken tussen shisha (dat rookt u met een waterpijp) en de Griekse drug sisa (de poor men’s crystal meth op basis van batterijzuur en stookolie). Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wees Oskam voorzichtig op het verschil maar dat mocht niet baten. Hilariteit alom. Maar Oskam blijft zijn fout ontkennen, bleek vanmorgen bij BNR.

Onbegrijpelijk dat deze man in de Kamer zit

Kustaw Bessems schreef over de kwestie in zijn wekelijkse column. Zijn oordeel over de woordvoerder veiligheid en justitie van de CDA-fractie was hard: “Deze man is medewetgever. Dit gaat over gezondheid. Over veiligheid. En het is onbegrijpelijk dat zo iemand gewoon in de Tweede Kamer kan blijven zitten.”

Oskam: Het is de schuld van RTL Nieuws!

Het getergde Kamerlid reageerde op de column. Hij weet het verschil wel degelijk tussen waterpijp en harddrug. Het was RTL Nieuws waardoor hij in verwarring raakte. “Ik haal de twee zeker niet door elkaar, het misverstand is gekomen door een uitzending van RTL. Daar was iemand met een pijp te zien, terwijl het gaat om een drug die met een injectienaald wordt toegediend.” Dat dekselse RTL toch. Enfin, zoek de verschillen tussen het verwijderde persbericht en het nieuwe persbericht op de website van het CDA.

Maar: gebruikt Tofik Dibi?

Oskam was voordat het Kamerlidmaatschap hem riep tien jaar officier van justitie geweest en tien jaar rechter. Toen hij dinsdag op Twitter in een communicatienachtmerrie belandde sloeg hij wild om zich heen. Dat was met namelijk duidelijk toen hij vraagtekens zette bij het mogelijke drugsgebruik van voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Nette jongens, die oud-rechters.

Update 15.27 – The plot thickens. Woensdag gaf Oskam wel degelijk toe fout te zitten. Tegenover Novum Nieuwsjournalist Roelf Jan Duin gaf hij zijn vergissing toe, al wilde hij niet spreken van een blunder. “Ik kan toch niet alles weten?“, zei hij. Volgens hem was ook bij collega’s van andere partijen het verschil tussen sisa en shisha niet bekend.