Politiek

Winkelen is ook zondagsrust

15-05-2013 10:03

“Winkelen is ook zondagsrust”. Dat zei Mark Rutte al in 2010 in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. De burger zou volgens hem de keuze krijgen wanneer hij of zij kon gaan shoppen in de stad. Dat was al in 2010 iets wat hoognodig was. Tot op heden kan een overheidsinstantie bepalen of een gemeente op iedere zondag verkoop door winkels mag toestaan of niet. Om die reden probeerde de gemeente Tilburg het voor elkaar te krijgen om het predikaat “toeristische gemeente” te krijgen. Helaas voor de Tilburgse funshopper, de rechter veegde de vloer aan met het argument dat Tilburg een “toeristische gemeente” zou zijn. Het is toch goed voor de economie?

Dat een koopzondag voor werkgelegenheid zorgt is een feit. Veel studenten willen maar wat graag op zondag een zakcentje er bij verdienen en ook café’s en restaurants draaien er wel bij als de winkels open zijn. Dat betekent ook daar extra personeel. Ook gemeentes kunnen zo wat extra verdienen door parkeergelden die ze anders op zondag niet zouden hebben gehad. De consument blij, de ondernemers blij en de gemeente blij.

Lariekoek in het kwadraat

De vreugde wordt echter gauw gedempt. Vooral uit protestants-christelijke hoek bestaat er verzet tegen het zondags winkelen. Het zou namelijk de zondagsrust in gevaar brengen. De zondag, voor velen niets meer dan een dag om lekker te relaxen, dient voor hen als een dag die gericht moet zijn op God. Geloof is een privé-aangelegenheid, wat iemand thuis gelooft daar heeft niemand iets mee te maken. Dat betekent dus ook dat ik zelf wens uit te maken of ik op zondag ga shoppen, of niet.

Maar men heeft meer argumenten: Men zou mensen dwingen op zondag te werken. Lariekoek in het kwadraat is dat. Veelal werken er op zaterdag en zondag studenten. Voor hen is het hartstikke aantrekkelijk om in het weekeinde te werken omdat ze dan meer verdienen. Voor moslims en hindoes, die de vrijdag als rustdag hebben, is het werken op zondag ook aantrekkelijk omdat zij dan er voor kunnen kiezen om hun rustdag op de door hun voorgeschreven dag te houden. Ook mensen die niet gelovig zijn en graag liever onder de week een dagje vrij zijn geven de voorkeur aan zondagswerk. Het dwangargument gaat dus niet op.

Initiatiefwet

Een ander argument zou zijn dat winkelcentra graag willen dat winkels op zondag open zijn. Waar zit het probleem? Winkeliers die in zo’n winkelcentrum zitten, zitten vaak in een toplocatie waar veel mensen op afkomen. Voor hen kan het dus heel interessant zijn om op zondag open te gaan. Vooral een speciaalzaak heeft daar baat bij. Immers in het weekeinde heeft een mens meer tijd om te winkelen. Andere argumenten uit protestants-christelijke kringen dat men een euro maar een keer kan uitgeven lijken meer dan logisch.

Momenteel wordt een iniatiefwet van D66 en GroenLinks in de Eerste Kamer behandeld. Deze wet zou het gemeenten mogelijk maken om zelf te bepalen of winkels open mogen op zondag. Hierdoor kan men in de biblebelt koopzondagen tegenhouden zonder dat iemand in Amersfoort of Groningen daar last van heeft. Iedereen tevreden zou je denken maar niets is minder waar! Want dan komen mensen in de verlokking om naar een andere gemeente te gaan om daar te winkelen. Daardoor ontstaat er tweedeling en dat mag dan ook weer niet.

Het is te hopen dat de Eerste Kamer deze nieuwe winkelsluitingstijdenwet aanneemt. Het schept duidelijkheid en het creëert banen. Verder geeft deze wet de consument de vrijheid om zelf te bepalen wanneer hij of zij gaat winkelen. Daarbij, Mark Rutte zei het al in 2010, winkelen is ook zondagsrust en hoe ik mijn zondag invul, daar heeft niemand wat mee te maken.