Politiek

Diederik doet ‘t

12-05-2013 16:41

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zijn achterban overtuigd dat het geen goed plan is om het Regeerakkoord open te breken op het gebied van strafbaarstelling van illegaliteit. Wel deed hij de toezegging te kijken of het asielbeleid humaner kan. Twee weken terug wilde het congres dat de strafbaarstelling van tafel zou gaan. Samsom heeft dat verzet echter weten te breken tijdens de Politieke Ledenraad die zondag in Utrecht plaatsvond.

In een motie van Sander Terphuis die in eerste instantie het verzet leidde tegen Samsom staat dat vreemdelingen die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar hun land, sneller een verblijfsvergunning krijgen. Ook moeten vreemdelingen niet automatisch in een gevangenis-situatie terecht komen. Ook moet illegaal verblijf als een overtreding worden gezien en niet als een misdrijf. De partijtop ondersteunt de motie.

Dissidenten binnen de fractie?

De NOS meldde eerder zondag dat de PvdA-fractie verdeeld was. Na afloop van de fractievergadering voorafgaand aan de ledenraad zouden Myrthe Hilkens, Mei Li Vos, Khadija Arib, Loes Ypma, Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk een voorbehoud willen maken. Dat bericht werd later weersproken.

Gratis bier

Ook partijvoorzitter Hans Spekman was in zijn nopjes met de uitkomst: hij bood de leden een half uur gratis drank aan op kosten van het partijbestuur.