Politiek

Oud-minister: Natuurlijk is De Roy van Zuydewijn ‘gepiepeld’

26-04-2013 13:41

Volgens een oud-minister die diende onder de premiers Balkenende en Rutte is Edwin de Roy van Zuydewijn door de overheid ‘gepiepeld’. Dat zegt RTL Nieuws-verslaggever Frits Wester vrijdagmiddag in NRC Handelsblad. Hij wil niet zeggen om welke minister het gaat.

‘Als je het opneemt tegen de Koninklijke familie, verlies je altijd’

In een profiel over Edwin de Roy van Zuydewijn in NRC zegt Wester: “”Ik heb het gevoel dat ze willen weten met wie hij praat en wat hij zegt. Om te weten of hij voor ophef kan zorgen.” Wie zijn ‘ze’? “De overheid, het Koninklijk Huis.” Wester sprak eind vorig jaar een oud-minister, in verschillende functies onder Balkenende en Rutte, die de affaire-De Roy van nabij heeft meegemaakt. Welke oud-minister wil Wester niet zeggen. “De man zei: natuurlijk is deze jongen gepiepeld. Hij heeft alleen één fout gemaakt. Als je het opneemt tegen de Koninklijke familie, verlies je altijd.””

Donner ligt voor de hand

Oud-ministers die onder zowel Balkenende als Rutte gediend hebben, zijn Piet Hein Donner (CDA), Maxime Verhagen (CDA) en Jan Kees De Jager (CDA). Donner heeft als minister van Justitie en als minister van Binnenlandse Zaken zich met de kwestie De Roy van Zuydewijn beziggehouden.

De Roy van Zuydewijn kan rekenen op belangstelling in Den Haag

De kwestie De Roy van Zuydewijn staat sinds kort weer in de politieke belangstelling. Vorige week stelde de SP Kamervragen naar aanleiding van een nieuw boek over koningin Beatrix. Daarin wordt gesteld dat prins Bernhard De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk’ wilde maken. Ook kwam de Nationale Ombudsman De Roy van Zuydewijn onlangs te hulp toen bleek dat het Openbaar Ministerie weigerde een gerechtelijke uitspraak uit te voeren.