Voorbij het eigen gelijk
 
 
Politiek

Prins Bernhard wilde De Roy van Zuydewijn ‘onschadelijk maken’

SP wil opheldering van Rutte, loog Balkenende?

Het is één van de vele mysteries die kleven aan het ‘dossier De Roy van Zuydewijn’. Wie was degene die de inlichtingen- en veiligheidsdiensten opdracht gaf om de doopceel van Edwin de Roy van Zuydewijn te lichten? Dat het formeel de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius was die de BVD de opdracht gaf, wisten we al. Maar wie trok er werkelijk aan de touwtjes? Prins Bernhard zélf, blijkt nu. En dat betekent dat premier Jan Peter Balkenende de Tweede Kamer destijds verkeerd heeft ingelicht. De Roy van Zuydewijn’s advocaat Mark Meijjer: “Premier Rutte kan mij bellen indien hij daar met de huidige kennis aanleiding toe ziet. Komt een dergelijk overleg er niet, dan rest de juridische weg.” SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van premier Rutte.

‘Vijandelijk projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt’

Prins Bernhard nodigde De Roy van Zuydewijn begin 2000 uit voor een bezoek aan paleis Soestdijk, hij wilde een ‘borrel’ drinken met de vriend van zijn kleindochter; prinses Margarita. Kort na dat bezoek gaf Bernhard de directeur van het Kabinet der Koningin – Felix Rhodius – de opdracht om bij de BVD inlichtingen in te winnen over De Roy van Zuydewijn. “Deze man is een vijandelijk projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt” zei de prins tegen Pieter Broertjes. Broertjes was destijds hoofdredacteur van de Volkskrant en maakte in het geheim een interview met de prins. Ook koningin Beatrix was op de hoogte van de actie van haar vader. Deze gang van zaken valt te lezen in het het boek Beatrix, dwars door alle weerstand heen van journaliste Jutta Chorus dat volgende week uitkomt.

Balkenende zei iets heel anders

Deze lezing staat haaks op wat toenmalig premier Jan Peter Balkenende tegen de Tweede Kamer heeft gezegd. Balkenende schreef op maandag 10 maart 2003 – voorafgaand aan het befaamde ‘Margarita-debat’ – aan de Tweede Kamer dat Rhodius het plaatsvervangend hoofd van de BVD had gevraagd ‘naslag’ te doen in de bestanden van de inlichtingendienst naar De Roy van Zuydewijn ‘omdat de heer De Roy van Zuydewijn als mogelijk aanstaand echtgenoot van H.K.H. Prinses Margarita toegang zou kunnen krijgen tot het staatshoofd en de directe omgeving van het staatshoofd’.

Was De Roy van Zuydewijn een gevaar?

Het plaatsvervangend hoofd van de BVD kwam vervolgens tot het oordeel dat deze informatie ‘zodanig was dat moest worden gesproken van een ernstig vermoeden dat de veiligheid of andere gewichtige belangen van de Staat, meer in het bijzonder de integriteit van het Koninklijk Huis, mogelijk in gevaar zouden kunnen komen’. Die informatie werd gedeeld met Carlos Hugo, de vader van prinses Margarita en Carlos jr, zijn zoon. Prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn wisten van niets. Sterker; minister van Justitie Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken én premier Balkenende – incluis hun voorgangers – wisten dat óók niet.

Nee, De Roy van Zuydewijn was geen gevaar volgens BVD én DKDB

In dezelfde brief valt te lezen dat de BVD later op die conclusie over het  ‘gevaar’ van De Roy van Zuydewijn moest terugkomen. Een DKDB-onderzoek later dat jaar concludeerde hetzelfde: dat er ‘geen nieuwe relevante feiten of omstandigheden naar voren kwamen over betrokkene, die een risico of bedreiging zouden kunnen vormen voor veiligheid van de leden van het Koninklijk Huis’.

Advocaat De Roy van Zuydewijn: ik zie legio juridische mogelijkheden

De advocaat van Edwin de Roy van Zuydewijn, Mark Meijjer, zegt tegen ThePostOnline: “Dit is wat mijn cliënt altijd heeft gezegd: er zijn op onrechtmatige wijze overheidsorganen ingezet om hem het leven onmogelijk te maken. Over de uitleg van Balkenende van destijds heb ik eerlijk gezegd niet zo veel te zeggen. Persoonlijk geloof ik niet dat iemand die uitleg daadwerkelijk heeft geloofd. Nu de uitspraken van prins Bernhard zwart op wit staan, is het tijd om na te denken over een oplossing voor mijn cliënt.Premier Rutte kan mij dus bellen indien hij daar met de huidige kennis aanleiding toe ziet. Komt een dergelijk overleg er niet, dan rest de juridische weg. We beraden ons op dit moment. Maar ik zie legio juridische mogelijkheden.”

SP wil opheldering van Rutte

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft aan premier Rutte om opheldering gevraagd. Hij wil weten waarom toenmalig minister-president Balkenende in 2003 niet aan de Tweede Kamer heeft gemeld dat het initiatief voor het BVD-onderzoek is uitgegaan van prins Bernhard. Ook wil hij weten of Rutte nog steeds vindt dat het onderzoek door de geheime dienst naar De Roy van Zuydewijn – ‘verdergaand dan het gebruikelijke veiligheidsonderzoek’ – gerechtvaardigd was.

Lees ook:

Amsterdamse deken Kemper nu zélf berispt, klacht De Roy van Zuydewijn gegrond verklaard

Nationale Ombudsman komt Edwin de Roy van Zuydewijn te hulp

OM laat zaak prins Carlos jr. tegen Edwin de Roy van Zuydewijn vallen

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.