Buitenland

Wat als Willem-Alexander onder die lawine had gelegen?

15-04-2013 15:06

Wat nou als niet Prins Friso in een lawine terecht was gekomen maar zijn broer Willem-Alexander en dat dus de aanstaande koning van Nederland in coma lag in Londen? Het drama in de mainstream media direct na het skiongeval zou niet te overzien zijn geweest. Monarchisten zouden over elkaar heen zijn gestruikeld om in de media te laten horen hoe verschrikkelijk ze het vinden en wekenlang zouden de Nederlanders murw gebeukt worden door een dramatische teneur in de media, net zoals nu een collectief Oranje-orgasme gecreëerd wordt voor de troonswisseling door dezelfde mainstream media.

Maxima als koningin-regentes?

Interessant is de vraag of er dan wel een troonswisseling had plaatsgevonden in 2013. Had koningin Beatrix haar pensionering op haar buik kunnen schrijven en tot haar overlijden op de troon moeten blijven zitten? Opvolgster prinses Amalia heeft immers de volwassen leeftijd nog lang niet bereikt.

Mogelijk had Beatrix de abdicatie gewoon door laten gaan, omdat ze het zat is om nog langer poppenkast te spelen en behoefte heeft om te bridgen met haar adellijke vriendinnenclubje. Dat zou kunnen betekenen dat prinses Maxima koningin-regentes zou worden, totdat Amalia haar 18de verjaardag zou vieren.

Overigens is een benoeming tot regent pas mogelijk na goedkeuring door de Staten Generaal, waarbij je je kunt afvragen of de Haagse politici een Zorreguieta als verantwoordelijke zouden goedkeuren. In Argentinië hebben ze immers slechte ervaringen met een Zorreguieta op een verantwoordelijke positie.

Het is niet mogelijk dat Maxima een echte koningin zou worden, want Maxima is slechts prinses. Al is het de bedoeling dat zij na de inhuldiging van haar man met koningin wordt aangesproken. Dit na een dubieuze beslissing van premier Rutte, die er alles voor over heeft om na zijn premierschap als Minister van Staat te worden benoemd. Van zijn voorganger Balkenende heeft hij goed geleerd dat je de Oranjes niet moet tegenwerken, want dan kan deze eretitel zomaar aan je neus voorbij gaan.

Natte droom van prinses Laurentien

Indien Willem-Alexander en Maxima nog kinderloos waren geweest, dan was jongste broer Constantijn de eerste gegadigde geweest voor de troon. Broer Friso was immers al gepiepeld door premier Balkenende na het versieren van een criminelenliefje. De natte droom van prinses Laurentien zou werkelijkheid zijn geworden met de kroning van haar Constantijn.

Gelukkig voor het voortbestaan van de Nederlandse monarchie ligt Friso in coma en niet Willem-Alexander. Dat scheelt een hoop heisa met de opvolging van koningin Beatrix. Voor de Nederlanders zou het beter zijn als Nederland weer een republiek zou worden, want dan zijn de spelregels voor de opvolging van het ambt als hoogste vertegenwoordiger van het land tenminste eerlijk en duidelijk.