Politiek

Justitie betaalt advocaten-kosten Demmink

15-04-2013 19:31

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie betaalt de juridische procedure die de gepensioneerde secretaris-generaal Joris Demmink sinds februari voert tegen het Algemeen Dagblad. Demmink nam op 1 november 2012 afscheid als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Via een WOB-procedure ontving stichting De Roestige Spijker een afschrift van diverse facturen van de advocaat van Demmink die door het ministerie worden voldaan. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vergoedt de Staat de smaadprocedure van Demmink omdat de publicaties verband houden met zijn (voormalige) functie als secretaris-generaal.

Demmink voor het eerst naar de rechter

Demmink wordt al jarenlang in verband gebracht met pedofiele contacten. Verschillende onderzoeken vanuit de overheid hebben hem tot nu toe vrijgepleit. Het is voor het eerst dat Demmink naar de rechter stapt. Eerdere publicaties in onder meer Panorama en de GayKrant werden wel eerder gerectificeerd maar daar stond de rechter buiten. Demmink nam op 1 november 2012 afscheid als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ook internationaal aandacht

Het pensioen van oud-secretaris-generaal Demmink heeft geen rust gebracht in de kwestie. Eind vorig jaar werd bekend dat er vragen leefden binnen de Raad van Europa en het Amerikaanse congres over de kwestie Demmink. Onlangs nog mengde de Nederlandse Vereniging van Journalisten zich in de kwestie.