Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: VVD op laagste punt sinds verkiezingen

14-04-2013 11:00

De VVD gaat in de peiling van deze week 2 zetels achteruit en staat nu op 21 zetels, een evenaring van de laagste score sinds de verkiezingen. Dit ondanks het feit dat de reacties op het Sociaal Akkoord over het algemeen gematigd positief zijn, zowel over dat het akkoord gesloten is als over de belangrijkste onderdelen. Dat heeft echter electoraal geen positieve werking op de positie van de regeringspartijen.

peiling-14-04

De PvdA blijft op 21 zetels staan. De PVV gaat weer 1 zetel naar boven (27) en ook D66 krijgt er 1 bij (17).

Uitstellen van bezuinigingen

67 procent van de kiezers vindt het goed dat de bezuinigingen worden uitgesteld. Bij kiezers van alle partijen is een meerderheid het hiermee eens. 59 procent van de CDA-kiezers hoopt dat het CDA met het Sociaal Akkoord gaat instemmen.
 
Aan de andere kant denkt 54 procent dat de uitgestelde bezuinigingen toch weer moeten worden ingevoerd en denkt 27 procent dat de economie door dit akkoord sneller zal herstellen dan verwacht. PvdA kiezers denken dat het meest (41 procent).
43 procent denkt dat de crisis in 2016 voorbij is. Kiezers van D66 zijn het positiefst (60 procent),  de kiezers van VVD en PvdA denken dat voor 53 procent.  Kiezers van PVV (20 procent) en SP (31 procent) zijn het negatiefst.
 

Aanpassingen liggen “meer in de richting van de PvdA”

53 procent van de kiezers vindt dat de veranderingen meer in de richting van de PvdA zijn gegaan dan de VVD. Andersom vindt 7 procent dat maar. Van de VVD-kiezers vindt 63 procent dat de veranderingen meer in de richting van de PvdA zijn gegaan. Van de PvdA -kiezers vindt 48 procent dat.

pvda

Voor meer informatie over deze peiling in het algemeen en de verschillen in opinie over verandering richting de PvdA in het bijzonder kijkt u in de bijlage. (pdf)
 

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 eerste electorale testcase

Electoraal gezien zal er veel afhangen van wat er in de komende tijd economisch gaat gebeuren. Voor velen wordt de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 de eerste electorale testcase. Belangrijk daarbij is te beseffen dat de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 een resultaat gaf dat ongeveer zo is als de huidige peiling (met PvdA en VVD op 21 zetels) en niet ongeveer zoals de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012. (Waarbij PvdA en VVD bijna 2 keer zo groot waren).

De PvdA had in 2010 net het kabinet laten vallen en was bezig met een kleine spurt naar boven en de VVD had nog niet de electorale spurt doorgemaakt van de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2010. Kortom: Als de peilingen voor VVD en PvdA zo laag blijven als het nu is zal de uitslag voor beide partijen in de gemeenten lijken op die van 4 jaar ervoor.