Politiek

Groningse GroenLinks-gedeputeerde stapt op

22-03-2013 17:30

De kogel is door de kerk: GroenLinks stapt uit het Groningse college van Gedeputeerde Staten. De voorgenomen bouw van verschillende megastallen in de provincie zijn voor de partij niet te verteren. Dat bevestigen bronnen binnen GroenLinks aan ThePost Online. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg treedt af.

De Provinciale Staten-fractie van GroenLinks kondigde woensdagavond al aan uit het college van Gedeputeerde Staten te stappen als de bouw van verschillende megastallen in de provincie door gaat.

In 2011 steunde GroenLinks de bouw van de kolencentrale in Groningen omdat dit zo was afgesproken in het regeerakkoord in de provincie. Het lijkt erop dat de Groningse GroenLinksers een dergelijke deconfiture niet opnieuw willen beleven.

Rol van de SP opmerkelijk

In de aanloop naar de bestuurscrisis nam de Groningse SP een opmerkelijk standpunt in: de socialisten steunden het voorstel dat moet leiden tot de bouw van de megastallen. Dat is opmerkelijk omdat de partij landelijk sterk gekant is tegen de bouw van megastallen. De socialisten stemden naar eigen zeggen voor omdat ‘het een eerste stap is‘.