Politiek

Inhuldiging: Kamerleden moeten tekenen voor afleggen eed

21-03-2013 17:10

Eerste- en Tweede Kamerleden moeten van tevoren aangeven of zij de eed of belofte willen afleggen of liever zwijgen tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal Fred de Graaf (VVD) heeft alle Kamerleden een ‘verklaring’ gestuurd ter ondertekening.

Lees verder onder de verklaring

Eed

De Graaf stuurde de verklaring donderdag. Hij acht het van belang ‘voor een goede gang van zaken’ dat alle Kamerleden de verklaring ondertekenen.

Onrust onder Kamerleden

De Tweede Kamerleden Thieme en Ouwehand en senator Koffeman van de Partij voor de Dieren zullen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen eed of belofte afleggen, maar wel in de Nieuwe Kerk aanwezig zijn. Dat is voor zover bekend nooit eerder voorgekomen.

Eerder lieten de SP-Kamerleden Karubulut en Bashir al weten dat zij op 30 april geen eed of belofte willen afleggen, maar zij gaan ook niet naar de plechtigheid. Dat is bij eerdere troonswisselingen ook wel eens gebeurd.

Eed heeft geen juridische betekenis

Premier Rutte zei al eerder dat de eed die Kamerleden afleggen na de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen juridische betekenis heeft. Het staat Kamerleden vrij de eed niet af te leggen.