Politiek

Stadsdelenplan gekraakt, Amsterdammer hoeft geen verkiezingen

11-03-2013 17:37

Het plan van de gemeente Amsterdam om de stadsdeelraden te vervangen door taakrijke bestuurscommissies kan in de prullenbak. Het rijk zal niet akkoord gaan met de door het college van B&W voorgestelde constructie, die zal leiden tot ‘een constitutionele rommelpot in Amsterdam’. Dat zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen

Meer dan de helft van de Amsterdammers vindt bovendien dat er in dat geval geen aparte verkiezingen voor de stadsdelen georganiseerd hoeven worden. Dat zijn de uitkomsten van een advies van de staatsrechtdeskundige Douwe Jan Elzinga en een onderzoek van Maurice de Hond/Peil.nl onder ruim 700 Amsterdammers.

Universiteit Groningen deed onderzoek

Op verzoek van stadspartij Red Amsterdam onderzocht hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen of de stadsdeelplannen van het college wel binnen de wettelijke kaders van de Wet Afschaffing deelgemeenten vallen.

‘Rijk gaat stokje steken voor plannen’

Elzinga: “Amsterdam heeft weliswaar de bevoegdheid om bestuurscommissies in te stellen, maar het is uitdrukkelijk een bevoegdheid van het rijk om ervoor te zorgen dat die bestuurscommissies niet uitgroeien tot nieuwe concurrentievormen van de bestuurlijke hoofdstructuur, de gemeenteraad”.

Bovendien zal het kabinet volgens Elzinga geen precedent willen scheppen voor de 100.000+ fusiegemeenten die de komende jaren gaan ontstaan.

Elzinga verwacht dan ook dat het rijk een stokje zal steken voor de Amsterdamse plannen. Eerder deze maand kraakten rechtwetenschappers van de Vrije Universiteit al de plannen van Amsterdam.