Politiek

PvdA’er Hilhorst roept Rutte ter verantwoording over Turkije

11-03-2013 17:56

“De Turkse regering moet zich niet bemoeien met kinderen van Turkse afkomst die bij  Nederlandse pleeggezinnen worden geplaatst,” dat zegt de Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) van Jeugdzorg.

De PvdA’er wil dat premier Rutte tijdens het aangekondigde staatsbezoek van de Turkse premier duidelijk zijn afkeuring laat blijken over de Turkse bemoeienis.

Bezwaren

Turkije heeft grote bezwaren tegen beleid omtrent Nederlandse pleeggezinnen. Daarbij maken ze zich vooral zorgen om Turkse pleegkinderen die bij homoseksuele of christelijke gezinnen worden geplaatst omdat deze te ver van de Turkse cultuur zouden staan.

Turkse ambtenaren zijn inmiddels in Nederland om te praten over de 9-jarige Yunus. Het jongetje woont bij een lesbisch stel in Den Haag. Volgens de Turkse autoriteiten staat dit te ver van de Turkse cultuur af. Turkije vindt dat er te weinig rekening wordt gehouden met ‘hun kinderen’.

Chronisch te weinig

De Turkse bemoeienis gaat ver. Ook als het kind in Nederland geboren is, wordt het vaak als een Turks kind gezien.

PvdA’er Hilhorst ziet in Amsterdam onvoldoende ruimte voor dit soort pleeggezinnen. “Juist voor kinderen van Turkse en Marokkaanse komaf zijn er chronisch te weinig opvanggezinnen in het ‘eigen netwerk’ van buren, familie en vrienden. En dat is eigenlijk heel spijtig,” schrijft Hilhorst.

Eigen zaken

Hilhorst roept Rutte dan ook op om Erdogan te vragen ‘zich met zijn eigen zaken te bemoeien.’

Staatssecretaris van Rijn (PvdA) was eerder deze week minder fel. Hij is bereid de Turken ‘toe te lichten dat er zorgvuldige afwegingen worden gemaakt bij het plaatsen van kinderen in pleeggezinnen.’