Politiek

Kabinet ziet niets in vuurwerkverbod

09-03-2013 17:33

Het kabinet ziet niets in een vuurwerkverbod. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zaterdag aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds een merendeel van de Nederlanders geen voorstander is van een vuurwerkverbod, en de traditie wil behouden. “Het kabinet deelt deze mening”, aldus Opstelten.

Onderzoek te mager

In februari bleek uit een onderzoek dat het merendeel van de lokale politici voor een vuurwerkverbod is. Opstelten vindt dat onderzoek te mager. Voor het onderzoek van DirectResearch zijn 2000 lokale politici aangeschreven. Daarvan hebben er 420 gereageerd. Van deze respondenten bleek een meerderheid, bestaande uit voornamelijk raadsleden, voorstander van een verbod op het afsteken van consumenten vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Opstelten weet niet of deze uitkomst ‘representatief is voor het totaal aantal van circa 10.000 raadsleden in Nederland’.

In Tweede Kamer ook geen steun

Uit onderzoek bleek vorig jaar ook al dat er in Nederland geen draagvlak is voor een vuurwerkverbod. Ook het toenmalige kabinet zei een verbod niet te zien zitten. In de Tweede Kamer is alleen de Partij voor de Dieren voor een verbod. Ook maken de lokale GroenLinks-leden Arno Bonte en David Rietveld zich al jaren hard voor een verbod.