Politiek

Wrevel binnen PvdA over nieuwe bezuinigingen

04-03-2013 12:15

Met update – De Amsterdamse PvdA steunt de eis van de Jonge Socialisten om een zogenaamde Politieke Ledenraad bijeen te roepen. Dat betekent dat onder meer partijleider Diederik Samsom wellicht verantwoording moet afleggen over de koers die de PvdA is ingeslagen op het gebied van de voorgenomen bezuinigingen.

‘Grijs met een rood randje’

Het VVD-PvdA kabinet wil in 2014 4,3 miljard euro extra bezuinigen. De Jonge Socialisten zijn bang dat ‘er steeds met partijen rechts van de PvdA zoals CDA, CU en D66 onderhandeld zal worden over nieuwe bezuinigen en maatregelen, waardoor er waterige compromissen zoals het Woonakkoord ontstaan en de PvdA alsnog in een rechts kabinet zit. Grijs met een rood randje, daar hebben we geen campagne voor gevoerd en ook niet voor getekend’.

PvdA Amsterdam wil ook opheldering

De voorzitter van de PvdA-afdeling Amsterdam Martijn Kool liet maandagochtend op Twitter weten het verzoek van de jonge sociaal-democraten te steunen.

 

‘Partijbestuur buigt zich over verzoek’

Woordvoerder Erwin Buter laat namens partijvoorzitter Hans Spekman aan ThePostOnline weten dat de Jonge Socialisten inmiddels een verzoek hebben ingediend tot het bijeenroepen van een Politieke Ledenraad. “Het partijbestuur buigt zich daar nu over.”

De Politieke Ledenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de fracties in de Eerste Kamer en Tweede Kamer, de PvdA-delegatie in het Europees Parlement en het partijbestuur over de politieke koers van de partij tussen de congressen door.

Update dinsdag 5 maart – Die Politieke Ledenraad komt er, zaterdag 16 maart in Utrecht. “Met deze ledenraad geven wij gehoor aan een oproep van diverse afdelingen, gewesten en de Jonge Socialisten om met de fractie nader van gedachten te kunnen wisselen over de kabinetsplannen voor dit en volgend jaar. Dit initiatief laat zien dat de ledendemocratie in onze partij werkt”, aldus Hans Spekman.