Politiek

Utrecht: 2,3 miljoen euro wachtgeld voor oud-wethouders

04-03-2013 14:55

Wachtgeld is een bekend politiek fenomeen. U heeft trouw dienst gedaan, uw werk zit erop en u kunt met een mooi bedrag uitkijken naar een nieuw baantje. Zelfs als u een beetje porno zat te kijken tijdens werktijd kon u dat in een kleine refo gemeente als Oldebroek toch ook al zo’n 3 ton opleveren als u werd ontslagen. Een oud-wethouder heeft daar nu eenmaal recht op, zo stelde het college van burgemeester en wethouders destijds. Vandaag werden de Utrechtse cijfers bekend.

Waar men eerst nog als hoogwaardigheidsbekleder een privilege had van 4 jaar wachtgeld, is dat sinds mei vorig jaar verkort naar 38 maanden. Dat is net zo lang als de maximale WW-duur.

43 maandsalarissen voor 4 wethouders

RTV Utrecht verrichtte een onderzoek naar het wachtgeld van oud-wethouders in de gehele provincie Utrecht. Conclusie: in 2012 keerden de gemeenten in de provincie in totaal 2,3 miljoen euro aan wachtgeld uit. De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat bovenaan het lijstje met meer dan 200.000 euro verdeeld over 43 maandsalarissen, uitgekeerd aan 4 oud-wethouders. Per inwoner was Bunnik het duurste uit. Daar ‘betaalde’ iedere inwoner 8,04 euro voor het wachtgeld van 3 oud-wethouders, met een totaal bedrag van 116.999 euro.

Nieuwegein koploper

De duurste oudgedienden zitten in Nieuwegein. Daar krijgt men gemiddeld 5.940 euro bruto per maand op zijn of haar rekening bijgeschreven, gevolgd door Veenendaal met 5.542 euro bruto per maand en op nummer 3: Lopik waar één oud-wethouder zit die een schappelijke zak geld van 5.490 euro bruto maandelijks op zijn rekening mag verwachten.

Den Besten (PvdA) zag af van wachtgeld

De gemeenten De Bilt en Soest laten zien hoe het ook kan, zij keerde gedurende het jaar 2012, 0 (schrijve: nul) euro wachtgeld uit. De Utrechtse PvdA-wethouder Rinda den Besten maakte onlangs bekend af te zien van haar recht op wachtgeld. De sociaal-democrate kwam in aanmerking voor 14.000 euro in een periode van zeven weken.

De volledige lijst die RTV Utrecht opstelde is hier (PDF) te vinden.