Politiek

Dekker voelt niets voor EU-controle op Nederlandse journalistiek

21-02-2013 12:29

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) voelt niets voor de aanbeveling van de Europese High Level Group om Nederlandse journalisten te beboeten of hun journalistieke status te ontnemen. Hij ziet niets in ‘Europees gecentraliseerd toezicht op nationaal beleid rond pluriformiteit en persvrijheid’. Een tegenvaller voor EU-commissaris Neelie Kroes.

“De journalistiek is een vrij beroep en dat moet vooral zo blijven. Daarnaast staat voor een klagende partij altijd de weg open naar de gewone rechter”, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer na vragen van het CDA.

Neelie Kroes was enthousiast

EU-commissaris Neelie Kroes prees vorige maand nog de ‘concrete actiepunten’ in het rapport A free and pluralistic media to sustain European democracy. Kroes zei toen: “Precies wat ik zocht. De aanbevelingen in dit rapport zijn een belangrijke basis voor de zware en principiële discussie die wij dringend moeten voeren in de EU.” Eén van de aanbevelingen is raden voor de journalistiek direct onder de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie te laten vallen.

Dekker zegt de vrijheid en onafhankelijkheid van de media te willen waarborgen. “Die fundamentele waarden mogen nimmer in het geding komen, of het nu gaat om voorstellen op nationaal niveau of op Europees niveau.”