Politiek

Kamp: gaswinning valt moeilijk te verminderen

14-02-2013 15:24

Door langjarige contracten met het buitenland is het moeilijk de winning van gas in Groningen te verminderen. Ook wordt er op de Nederlandse markt volop gas ingekocht voor de winter van 2013-2014. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vanmiddag gezegd tijdens het debat over de aardbevingen in Groningen.

‘Onderzoeken afwachten’

Kamp waarschuwt de Tweede Kamer dat het verbreken van die contracten negatieve gevolgen zal hebben voor zeven miljoen huishoudens in Nederland. D66 en GroenLinks willen dat er per direct respectievelijk met 20 en 40 procent minder gas wordt gewonnen. Dat gaat de staat miljarden kosten volgens Kamp. “Er is geen gemakkelijke oplossing”, volgens Kamp. Hij wil een besluit nemen op basis van goede informatie en pleit daarom om de toegezegde onderzoeken af te wachten.

PvdA draait op gaswinning

Minister Kamp zei de Kamer eerder meerdere onderzoeken toe maar merkte gelijk op dat die niet voor 1 december afgerond zijn. Coalitiepartij PvdA zei dat dat te lang duurde maar tot hilariteit van de oppositie trok de PvdA die eis tijdens het debat in.

Kamp benadrukte dat elke vorm van schade volledig vergoed moet worden. Eerder deze week stuurde hij een overzicht van aardbevingen in Groningen de afgelopen 22 jaar. Was er in 1991 nog sprake van één aardbeving, vorig jaar waren dat er 93(!). In totaal zijn er  610 aardbevingen geregistreerd sinds 1991. En de intensiteit neemt toe.