Politiek

Ouderen willen dat rijke ouderen betalen

10-02-2013 12:00

Verbindt de puntjes: 50Plus besteedt 85 procent van haar budget aan onderzoeken van opiniepeiler Maurice de Hond. Dezelfde partij maakt een draai en wil plots dat rijke ouderen meebetalen. Dus: het electoraat waar Krol op mikt is meer solidair ingesteld dan hij verwachtte.

Het is zo overduidelijk dat het haast opvallend is dat niemand tot deze analyse is gekomen.

Marktonderzoek

Een politieke partij is een product dat in de markt gezet moet worden. Je hebt grofweg vaste klanten, mogelijke klanten en klanten die jouw winkel nooit zullen bezoeken. Het is zaak die vaste klanten te behouden en mogelijke klanten binnen te halen.

Om dat te bewerkstelligen, doen politieke partijen onderzoek naar standpunten van groepen vaste en mogelijke klanten. Het is niet meer dan logisch, dat de kwestie of rijke ouderen meer zouden moeten afdragen aan deze groepen is voorgelegd.

Draai

Eerst noemt Henk Krol PvdA-leider Samsom asociaal, als hij voorstelt dat rijkere ouderen meer zouden kunnen inleveren. Vervolgens doet Krol een onderzoek naar zijn mogelijke en vaste kiezersgroepen, waaruit blijkt dat zij solidariteit verwachten en zich aansluiten bij Samsom: rijke ouderen kunnen volgens ouderen wel degelijk meer bijdragen aan de staatskas.

Dus draait Krol en verkondigt hij dat hij niet wil dat ‘jongeren de rekening van de crisis betalen’. Aha.

Welkom op de zaal

50Plus is dus here to stay. Door te investeren in marktonderzoeken blijft de partij van Krol in contact met het electoraat en is het waarschijnlijk dat de partij bij de komende verkiezingen zetels zal winnen. Al lijkt meer dan tien zetels winst wel erg gortig.

Het is overigens onzin dat De Hond zijn peilingen bij zou stellen nadat hij onderzoek deed voor de ouderenpartij. Dan zou de Politieke Barometer ook op de balans van 50Plus moeten staan, aangezien de partij van Krol daar op 13 zetels uitkomt, één meer dan bij De Hond.