Politiek

Rik Grashoff kandidaat-voorzitter van GroenLinks

09-02-2013 15:18

Oud-GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff is kandidaat voor het voorzitterschap van GroenLinks.  Hij was van 23 november 2010 tot 20 september 2012 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Hij verving aanvankelijk Mariko Peters tijdens haar zwangerschapsverlof. Vanaf 12 januari 2011 was hij de opvolger van Femke Halsema. Hij zat in de parlementaire enquêtecommissie-De Wit die onderzoek deed naar de kredietcrisis en de rol van de Nederlandse banken.

De andere twee kandidaat-voorzitters zijn Lot van Hooijdonk en Pieter Kos. Van Hooijdonk is adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht en de enige vrouw op de lijst van kandidaten voor het voorzitterschap. Kos is gemeenteraadslid en fractievoorzitter van GroenLinks Leiden.

Corinne van Ellemeet heeft zich gekandideerd als bestuurslid ‘Externe Partijontwikkeling’.  Zij is adjunct-directeur van de Westergasfabriek in Amsterdam en maakt deel uit van de ‘rebellenbeweging’ Klub Kobalt. Het GroenLinks-congres beslist in maart wie de nieuwe voorzitter wordt.