avatar
   
Politiek

DWARS: Stop de graaicultuur in de publieke bankensector!

GroenLinkse Jongeren starten petitie

Laten we er niet omheen draaien: Nederland is de graaicultuur meer dan zat. Al jaren woedt de discussie hoe er een einde gemaakt kan worden aan het schaamteloze grootverdienen in de top van de publieke sector. Terwijl er nu al jaren achter elkaar bezuinigd wordt op voorzieningen die ons allen treffen, is er een kleine groep topmannen die tonnen aan jaarsalaris, bonussen en gouden handdrukken blijft opstrijken. En dat terwijl Nederland in zware economische tijden verkeert.

Een belangrijke verantwoordelijke voor de economische crisis is de bankensector. Overal in de wereld dreigen banken in te storten, waardoor onze spaartegoeden grote risico’s lopen. Ook in Nederland. We hebben het gezien met het faillissement van de DSB Bank in 2009. Dat mocht de grote banken niet overkomen. Een populaire oplossing onder ministers van Financiën: nationaliseren die banken! Wouter Bos deed het al met Fortis en ABN Amro en afgelopen vrijdag volgde zijn partijgenoot Dijsselbloem dat voorbeeld door ook de SNS Bank te nationaliseren. En waar worden die nationalisaties van betaald? Van ons belastinggeld.

Topsalaris

Over de vraag of banken wel genationaliseerd zouden moeten worden kan een ellenlange discussie gevoerd worden. Wat je in ieder geval zou mogen verwachten, is dat als je dan toch publiek geld gebruikt voor een staatsovername, dat er met dat geld dan zorgvuldig wordt omgesprongen. Dijsselbloem heeft met de nationalisatie van SNS echter aangetoond dat hem dat weinig interesseert. Alsof het niets is geeft hij zomaar meer dan een half miljoen euro per jaar aan salaris aan de nieuwe baas van SNS, Gerard van Olphen.

Wij burgers draaien met z’n allen voor deze graaicultuur op. Het kabinet vindt namelijk dat iedereen moet inleveren om weer uit de economische crisis te komen. Maar bedoelen ze wel écht iedereen? Bijna iedereen, want alleen voor bankdirecteuren wordt structureel een uitzondering gemaakt. En dat terwijl juist de nationalisatie van banken de ultieme kans is om een einde aan het graaien in de bankensector te maken. Daardoor worden deze banken namelijk (semi-)publieke instellingen die sinds het begin van dit jaar onder de Wet Normering Topinkomens vallen, beter bekend als de balkenendenorm. En die bepaalt dat in de (semi-)publieke sector niet meer verdiend mag worden dan €187.340,- per jaar. Drie keer minder dus dan het salaris dat Dijsselbloem voor de nieuwe baas van SNS heeft uitgetrokken.

Ongegeneerde graaicultuur

Het is niet langer te verkopen dat bankdirecteuren zo veel geld vangen, terwijl zij door mismanagement de hele Nederlandse economie in gevaar brengen. Zeker niet door directeuren van banken die met publiek geld van de ondergang gered zijn. Al was het maar omdat het tegen de wet indruist. Het is de hoogste tijd dat Dijsselbloem en het kabinet lef gaan tonen. Ze moeten een definitief einde maken aan de ongegeneerde graaicultuur.

Daarom is DWARS, GroenLinkse jongeren de petitie ‘Stop graaicultuur in publieke bankensector‘ gestart. Laat je stem horen, wijs de politiek op haar verantwoordelijkheid en onderteken ook deze petitie!

Ashley North is voorzitter van DWARS, GroenLinkse jongeren

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.