Politiek

VVD wil Hezbollah op Europese terreurlijst

05-02-2013 19:14

De VVD wil dat Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties komt te staan. VVD-Kamerlid Han ten Broeke roept minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) op zich hier binnen Europa sterk voor te maken. Vandaag werd bekend dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de bomaanslag op de bus in Bulgarije vorig jaar juli waarbij vijf Israëlische toeristen omkwamen. Dat zegt Ten Broeke dinsdagavond tegen ThePostOnline.

Hezbollah opereert in Europa

Bulgaars onderzoek wijst uit dat twee leden van de militante groepering Hezbollah achter de bomaanslag op de bus in Bulgarije vorig jaar juli – waarbij vijf Israëlische toeristen omkwamen – zaten. De aanslag vond vorig jaar plaats bij de luchthaven van de stad Burgas aan de Zwarte Zee, zo’n 400 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sofia. In de bus zaten op het moment van de aanslag, waarbij ook 32 gewonden vielen, zo’n veertig Israëlische jongeren, die onderweg waren naar het vakantieoord Sunny Beach.

Ten Broeke wil dat Timmermans Hezbollah op de ‘zwarte lijst’ zet. Voormalig minister Uri Rosenthal (VVD) pleitte daar in Europees verband al eerder voor. Ten Broeke tegen ThePostOnline: “De aanwijzingen lijken mij sterk genoeg. Een aanslag op Europees grondgebied dient consequenties te hebben.” De SGP riep Timmermans vorige week ook al op actie te ondernemen.

Israël hoopt op actie EU

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet dinsdagavond in een kabinetscommuniqué weten te hopen dat Europa maatregelen neemt: “De aanslag in Burgas was een aanslag op Europese grond, gericht op een lidstaat van de EU. We hopen dat de Europeanen de noodzakelijke conclusies trekken over de ware aard van Hezbollah.”