Henk Krol en het nieuwe populisme

04-02-2013 12:00

Sinds de afgelopen verkiezingen is er een nieuwe vorm van populisme bij gekomen. Een vorm die zich niet afzet tegen, maar juist pleit vóór de positie van ouderen in Nederland. Dat populistische partijen goed gedijen bij een tegengeluid was al bekend. Alleen de namen van Pim Fortuyn en Geert Wilders zeggen al genoeg. Maar populisme kan dus ook anders.

Deze nieuwe populistische partij, de 50PLUS die wordt geleid door Henk Krol, maakt zich de afgelopen weken zonder uitzondering extra druk over de positie van ouderen. Zo zouden ouderen het meeste koopkracht moeten inleveren en worden ze door de lager uitvallende pensioenen buitengewoon hard gepakt. Natuurlijk een zeer ernstige politieke zaak.

Doorslaan

Krol slaat echter zachts gezegd een beetje door in zijn strijd voor de ouderen. Toen afgelopen week SNS Reaal werd genationaliseerd stuurde de 50PLUS-voorman een tweet de wereld in waarin hij zich afvraagt waarom de banken wel worden gered maar de ouderen niet een extra centje krijgen.

Inmiddels is het belang van de 50PLUS-partij zo groot dat elke vorm van kritiek er niet meer toe doet. Dat ouderen sinds 2000 het meeste koopkracht erbij gekregen hebben telt niet. Net als het feit dat ouderen de generatie met het grootste totale vermogen zijn. Ook over de slechte positie van jongeren hoef je bij Krol helemaal niet aan te komen, die worden immers vanzelf een keer 50 plus.

Realiteit

Dat deze nieuwe vorm van populisme Krol echter geen windeieren legt blijkt uit de peilingen. Volgens Maurice de Hond staat 50PLUS inmiddels op twaalf zetels (nu twee).

Of Krol op de lange termijn ook werkelijk iets kan uithalen met zijn partij is echter sterk de vraag. De pensioenen zijn immers gekoppeld aan de rente die op dit moment historisch laag staat en een systeembank die gaat omvallen wordt nu eenmaal genationaliseerd. Daar kan zelfs de 50PLUS weinig aan doen

De boosheid van Krol lijkt dan in veel gevallen ook weinig anders te zijn dan een roep om aandacht. Natuurlijk mogen de ouderen van Nederland niet vergeten worden maar het gaat hier niet om een groep mensen die het over het algemeen slecht hebben. Veel ouderen hebben gespaard en kunnen nog flink interen op dat geld, al zal dat betekenen dat er minder voor de erfenis overblijft.

Vrees

Als Krol zich zo blijft overschreeuwen als de afgelopen week en steeds meer de realiteit verliest loopt hij de kans om nog eens een grote te worden in de politiek. Dat klinkt tegenstrijdig maar de geschiedenis wijst uit dat de angst voor verandering een partij tot grote hoogte kan stuwen.

En hoewel Krols nieuwe populisme wellicht een geniale zet mag zijn zal de ballon vanzelf worden doorgeprikt. Ofwel omdat er andere groepen zijn die meer aandacht krijgen of omdat Krol zijn beloftes simpelweg niet waar kan maken. Gelukkig heeft hij dan zijn Lotus nog.

Foto: Flickr – Sebastiaan ter Burg