Politiek

Warme woorden Oranjecritici PVV, SP en D66 voor Beatrix

28-01-2013 19:31

De fractievoorzitters van de Oranje-kritische partijen PVV, SP en D66 hebben lovende woorden voor koningin Beatrix die haar aftreden maandagavond bekend heeft gemaakt.

Wilders (PVV): ‘Groot voorbeeld voor velen’

“De Partij voor de Vrijheid dankt Hare Majesteit voor 33 jaar  trouwe dienst aan het Nederlandse volk. De Koningin is een groot voorbeeld voor velen. ‘Ondanks het feit dat diep leed haar op persoonlijk vlak niet werd bespaard, heeft Hare Majesteit te allen tijde ons vaderland vol plichtsbesef gediend. Namens de PVV spreek ik de hoop uit dat  de Koningin mag genieten van nog vele gezonde jaren vol geluk en voorspoed,’ aldus fractievoorzitter Wilders. De PVV wenst haar opvolger, prins Willem-Alexander, veel succes en wijsheid toe.

Roemer (SP): ‘Waardering voor een geliefde vorstin’

Emile Roemer heeft veel waardering voor de manier waarop koningin Beatrix sinds haar aantreden in 1980 invulling heeft gegeven aan het koningschap. In al die jaren heeft zij veel respect afgedwongen. Roemer: “Beatrix heeft op een professionele wijze invulling gegeven aan haar moeilijke taak, dat hebben mensen zeer gewaardeerd. Daarbij heeft zij altijd een grote betrokkenheid getoond met mensen, dat heeft haar geliefd gemaakt. De laatste jaren heeft Beatrix ook gehoor gegeven aan de wens uit de Tweede Kamer om meer openheid te geven, over de organisatie van het koningshuis en over de financiën. Ook is de rol van de koningin bij de formatie aangepast. Beatrix voelde de geest van de tijd goed aan. Ik denk dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld om het koningshuis meer bij de tijd te brengen. Dat is een grote verdienste.”

Pechtold (D66): ‘Een moderne vorstin’

“Voor zeer veel Nederlanders is Koningin Beatrix een belangrijk symbool van eendracht, altijd zeer betrokken bij het wel en wee van haar bevolking. Zij vierde vele mooie momenten met haar inwoners, maar bood ook bij donkere bladzijdes in de Nederlandse geschiedenis steevast troost. Ook zelf kende zij zware tegenslagen, zoals de dood van haar ouders, haar man Prins Claus en het zware skiongeluk van haar zoon prins Friso.

Koningin Beatrix heeft Nederland ruim dertig jaar met veel toewijding gediend. Als minister en fractievoorzitter van D66 heb ik haar leren kennen als een hardwerkend en professioneel staatshoofd dat de belangen van ons land ook over de grenzen uitstekend dient. Zij is een moderne vorstin die het koningschap op een eigentijdse manier vorm geeft. Daarbij heeft zij dikwijls belangrijke politiek-maatschappelijke thema’s geagendeerd, zoals duurzaamheid, Europa en integratie. Ook gaf zij op een waardige manier invulling aan de recente veranderingen in de rol van het staatshoofd in ons parlementaire systeem.

Wij danken Koningin Beatrix voor haar inzet en wensen haar nog vele goede jaren met kinderen en kleinkinderen.”